VERSLAG: Gerhardt - 28/2 - Paradiso

VERSLAG: Jurre Anema  

Gerhardt

De avond wordt geopend door Yori Swart, die in de bovenzaal van Paradiso voor een tiental mensen schittert op simpele wijze. De blonde schone heeft slechts een gitaar en haar eigen prachtige stem nodig om vier nummers lang het Amsterdamse publiek te boeien.

Snel daarna volgt Gerhardt met zijn band. In eerste instantie speelt hij vrijwel niets van Sprawlers, zijn eerste grote release, welke afgelopen herfst uitkwam bij V2 Records. Meer nummers komen van zijn toekomstige album Crawlers. Ook speelt hij ook ouder materiaal, uit de tijd dat Gerhardt 3FM Serious Talent was. In hoog tempo blijft de band door spelen. Met onder andere twee Edisonwinnaars in de gelederen heeft Gerhardt een sterke band achter zich staan. Daarnaast toeren ze al tijden in deze formatie; het is dan ook een muzikaal geoliede machine. Het enige wat het geheel ietwat stroef maakt is het armoedige geluid in de eerste helft van het concert. Niet dat de muziek zo ontzettend subtiel is, maar toch komt de melodie er niet geheel uit. Het is de melodie die de muziek van Gerhardt net compleet maakt. Het geluid van Gerhardt is groots opgezet met telkens een slimme opbouw. Bedacht, maar nergens geforceerd. De gitaarriedels zijn soms van stadionformaat en duidelijk hoorbaar is dat het geheel is geïnspireerd op de jaren tachtig.

Waar de eerste helft wat duisterder klinkt, halverwege geeft Gerhardt zelf het startsein voor de meer vrolijke nummers. Niets meer van "nachtalbum" Crawlers, deste meer van "dagalbum" Sprawlers. Doorbraakhit 'Brand New Heart' en sterke single 'Like a Wolf' worden goed ontvangen. Tuurlijk volgt een toegift, waarbij zijn band het podium uiteindelijk verlaat. Waar Gerhardt zich al dan niet bewust profileert als een wijze filosoof, komt dat ook perfect tot uiting in het laatste nummer van de avond. Alle lichten gaan op zijn commando uit en het publiek wordt naar voren geroepen. Omringd door donker begint Gerhardt over de paradox van het beleven van het moment en dat tegelijkertijd willen vastleggen. Om te zorgen dat wij dit moment zullen onthouden en puur zullen beleven, wil Gerhardt in compleet donker spelen. Ondersteunt hij zijn vocalen in eerste instantie met zijn gitaar, na het eerst couplet wordt die weggelegd. Enkele minuten zingt Gerhardt a capella en is er naast zijn stem alleen de zaalventilatie wat geluid produceert. Geen van de aanwezigen praat nog; zelfs het ademhalen gaat voorzichtig. Het is een gedurfde zet van Gerhardt maar met deze uitkomst is het de ultieme triomf van een uur durende muzikale parade door Paradiso.

 

TWO DOOR CINEMA CLUB - 1/3 - HMHDe Heineken Music Hall is niet uitverkocht vanavond. Toch is de temperatuur...

TRIXIE WHITLEY - 1/3 - PARADISO Nadat Trixie Whitley de kleine zaal van Paradiso al tweemaal uitverkocht, is...