VERSLAG: My Blue Van - 8/2 - Ekko

VERSLAG:

‘Utrechtse band night’ in EKKO vraagt om herhaling

Het gebeurt niet vaak dat de album release van een kleinere Utrechtse band zoveel bekijks krijgt. Maar de bluesrockband My Blue Van weet het voor elkaar te krijgen. Acht februari releast deze snel in populariteit stijgende band zijn debuutalbum As Colours Change in een uitverkochte EKKO, tijdens een speciale ‘Utrechtse Band Night’. Naast My Blue Van treden die avond ook de populaire bands La Corneille en Oh, Brave Wide Eyes op. 

Vanavond start het driedubbelconcert met La Corneille (voorheen Guy Corneille), de talentvolle band die in 2012 zowel de Utrechtse Popprijs als de Clash Of The Titans won. Ondanks dat een deel van het publiek nog buiten in de rij staat te wachten, is de zaal al ‘gezellig’ vol. Iedereen die La Corneille voor het eerst hoort, is geïmponeerd door de unieke stem van frontman Guy Corneille. Maar het is niet enkel de stem van Guy waardoor de muziek ook vanavond zo fijn in de oren klinkt. Vooral ‘The Light Brigade’ sleept het publiek mee in het coconnetje van de band. Minimalisme wordt afgewisseld met meer dynamiek en elk muziekinstrument complementeert zowel elkaar als de vocalen. Voor een openingsact lijkt het vaak lastig om het publiek te raken, maar La Corneille bewijst dat het niet onmogelijk is. 

Vervolgens is het de beurt aan de folk-band Oh, Brave Wide Eyes. De viertallige band is tot nu toe de succesvolste te noemen, gezien de optredens in grotere poppodia als Paradiso, Melkweg en Tivoli. Maar dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, gaat helaas voor deze band vanavond op. Ondanks dat ze altijd de nodige credits oproepen, omdat de bandleden - waaronder singer-songwriter Mevrouw Tamara - allemaal multi-instrumentalisten zijn, weten ze het publiek maar mondjesmaat stil te krijgen. Het lukt de band niet om het publiek te raken, wat zonde is, want deze band maakt erg mooie, indringende muziek. Denk bijvoorbeeld aan ‘Golden Plains’, die vanavond de afsluiter is. 

Dan is het eindelijk de tijd voor My Blue Van. Zonder begroeting of introductie, begint de band plots te spelen. Lichtelijk verrast kijkt het publiek op en vergeet direct waar ze het op dat moment over had: het is tijd om van de muziek te genieten. De band speelt dezelfde volgorde als op hun debuutalbum As Colours Change en start dus met de ballad ‘Northern Light’. De heren moeten zichtbaar nog even inkomen, maar ondanks dat staat dit intense nummer als een huis. De set is dynamisch en blijft daardoor het publiek op elk vlak prikkelen. Bij ‘Spark The Fire’ merk je dat het publiek wat meer loskomt en bij ‘Your Melody’ zit de sfeer er zo goed in, dat twee dames zelfs het headbangen introduceren. Maar de band weet het publiek ook op een ander level te raken door de rustigere, zwaardere nummers ‘Father’ en ‘Bumpy Road’. Met laatstgenoemde sluit het trio hun concert af, waarna een luid applaus volgt. De albumverkoop kan beginnen! 

Er worden nog net geen knuffels op het podium gegooid, maar gezien de reactie van het publiek, zal het niet lang duren totdat My Blue Van ook buiten Utrecht de nodige bekendheid vergaart. Maar naast deze album release, blijkt maar weer hoe goed een concept als deze werkt: drie talentvolle, populaire Utrechtse bands die een avondvullend programma verzorgen. Een initiatief waar in EKKO graag een staartje aan mag komen.

Verslag gemaakt op: 08 februari 2013
 

DOE MAAR - 12/2 - HMHDoe Maar is bezig met afscheidstoernee nummer zoveel en staat in het kader...

BETTY WRIGHT - 11/2 - PARADISO Soul en r&b-zangeres Betty Wright staat bekend om haar unieke en inspirerende...