VERSLAG: Will And The People - 17/1 - Paradiso

VERSLAG: Nina de Koning  

Will and the People

Met de India tent op Lowlands 2011 nog vers in het geheugen is het een enorme stap naar een uitverkochte grote zaal in het Paradiso op 17 januari 2013, maar voor een hard werkende band als Will and the People is het natuurlijk een fluitje van een cent. De enige groep op aarde waarvan iedereen in de band knapper is dan de zanger heeft dan ook enorm veel shows in Nederland gedaan om zo hun bestaansrecht af te dwingen. Met een beetje van 3FM en een beetje van Will and the People lijkt het dan toch allemaal waarheid. Met hits als ‘Salamander’ en ‘Lion in the Morning Sun’ belooft het weer een waar feestje te worden.

Bij aankomst staat er een rij voor de concertzaal die door loopt tot het Holland Casino. Door de kou is die rij niet bepaald gevuld met gezellige gezichten. Dit niet alleen door de kou, maar ook door de wetenschap dat de support act niet meer gehaald gaat worden. Als het dan wel een beetje binnen stroomt – en Tom Bradley dus allang klaar is – wordt het gezellig druk. Mensen zijn spontaan en relaxed tegen elkaar en sommigen dansen een beetje samen op de Bob Marley CD die wordt gedraaid.

Als het sfeertje goed is opgebouwd komen Will and the People op het podium gelopen. De jongens beginnen gelijk in een lekker rap tempo te spelen. Het spel van de mannen is wonderbaarlijk strak. Wat verbaast, aangezien zij bijna altijd stoned op het podium staan en dat vanavond daar geen uitzondering op is. Het deert het publiek allemaal niet zoveel. Een voor een worden de nummers op elkaar gevolgd met een paar keer een ‘thank you for coming out’ van leadzanger Will Rendle.

Bij Troubled Pro wordt er luidkeels meegezongen en ook Salamander en Holiday worden met enorm veel enthousiasme ontvangen. Dan gebeurt er iets bij de toegift. Eerst wordt er heel mooi opgebouwd met het nummer ‘Again’ en als ‘Lion in the morning sun’ dan wordt ingezet is het aan. De hele tent wordt afgebroken door de fans van WATP. Er komen van allerlei kanten mensen op het podium geklommen en de band geniet zichtbaar van het spektakel. Zo erg dat Will iets probeert wat hem op Lowlands 2012 geen windeieren hebben gelegd: hij gaat opnieuw stagediven. Iedereen op het podium kijkt met ingehouden adem en ook Will ziet er niet echt comfortabel uit. Maar dan springt ‘ie en wordt hij – in tegenstelling tot het optreden op LL12 – erg goed opgevangen door het inmiddels uitzinnige publiek.

‘Will and the People are more than just a band. They are a way of life.’ zegt een stukje uit de biografie op hun site en met deze show is duidelijk laten zien dat dit groepje losgeslagen hippies inderdaad de status van ‘niet zomaar een band’ hebben bereikt. In ieder geval in Nederland, maar nu de vleugels uitslaan en de rest van de wereld veroveren, Will!

 

AMSTERDAM SINFONIETTA - 19/1 - NIEUWE LUXOR THEATERDit jaar werkt het Amsterdam Sinfonietta samen met de Nederlandse artiesten...

FABERYAYO - 17/1 - PARADISO Met het uitbrengen van het huiselijke album Coco wist Faberyayo niet te...