VERSLAG: Into Darkness - 25/11 - 013

Podiuminfo was aanwezig bij Into Darkness: Pain + Moonspell a.o. in 013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 21 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

Into Darkness 2012

Sinds enkele jaren organiseert Rock The Nation grote Europese metal tours als Heidenfest en Neckbreaker’s Ball. Voor de tweede maal trekt nu de Into Darkness tour langs Nederland, met onder andere opener Scar Of The Sun. Deze Grieken moeten al rond kwart voor zes aftrappen en doen dit voor een erg lege zaal. Ondanks de teleurstellende opkomst werkt de band netjes hun setlist af. Mensen die later binnen zijn gekomen hebben er echter weinig aan gemist; de band doet er goed aan op zoek te gaan naar een andere zanger.

De Zweedse formatie Lake Of Tears gaat al 18 jaar mee maar heeft nooit veel fans weten te krijgen.De doom/gothic metal sluit mooi aan bij Moonspell die later op de avond optreden. In drie kwartier werkt de band een serie nummers af die vooral van de laatste albums komen, waarbij het vorig jaar uitgebrachte Illwill centraal staat. Voor de meeste mensen in het publiek is het nieuw en de reactie is niet enthousiast maar de band gaat met een behoorlijk applaus het podium af.

Swallow The Sun uit Finland is vooral te vergelijken met landgenoten Ghost Brigade en Insomnium: melodische death/doom van een erg hoog niveau. De band steelt vanavond de show met een ijzersterke set waarin de duistere sfeer van de muziek perfect tot zijn recht komt. De 013 is inmiddels goed gevuld en het verschil in niveau ten opzichte van de twee openers is duidelijk te merken.

Enkele maanden terug stond het Portugese Moonspell nog in Eindhoven te spelen en nu staan ze om de hoek in 013. Misschien is dat een van de redenen waarom de kaarten nog niet voor de helft zijn verkocht. Aan deze band zal het in ieder geval niet liggen; de band heeft de afgelopen jaren hard gewerkt en weet heel goed wat fans graag willen: klassiekers. Naast vier nummers van de recent uitgebrachte langspeler Alpha Noir speelt de band alleen werk van de eerste twee albums. Het resultaat is een show die een stuk sterker is dan de optredens van de afgelopen jaren. Samen met hun Finse voorgangers de act van de avond.

Hypocrisy-frontman Peter Tägtgren wordt steeds populairder met zijn intussen volwaardige tweede band Pain. Na vorig jaar wat kleinere zalen als De Helling en de Nieuwe Nor te hebben gevuld staat de band nu in de grootste zaal van de Tilburgse 013. Helaas is de zaal wel een maatje te groot voor het Zweedse viertal. Waar de optredens in kleine zalen gepaard gaan met veel sfeer en een springend publiek, valt dit vanavond tegen. De band werkt geroutineerd door een setlist van een dik uur heen met weinig pauzes en speelt veel nieuwer werk als ‘I’m Going In’, ‘Dirty Woman’ en ‘The Great Pretender’. Na de bekendste hit ‘Shut Your Mouth’ klinkt luid applaus en gaat de band het podium af. Aan de ene kant heeft de band een degelijk optreden gegeven waarbij de drummer het tempo niet altijd bij leek te houden, maar zelden heeft het publiek bij een optreden van Pain zo stil gestaan.

FOTOGRAFIE: Bianca Stommel  

12
Scar Of The Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Scar Of The Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Scar Of The Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Scar Of The Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Scar Of The Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Lake of Tears foto Into Darkness - 25/11 - 013 Lake of Tears foto Into Darkness - 25/11 - 013 Lake of Tears foto Into Darkness - 25/11 - 013 Swallow the Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Swallow the Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Swallow the Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013 Swallow the Sun foto Into Darkness - 25/11 - 013
 
12
 

ELECTRIC SIX - 25/11 - TIVOLIJe weet pas dat je op een goed feest bent wanneer de hit 'Gay Bar' van...

UPCOMING TOUR - 23/11 - ATAK 3 jonge bands op 1 avond, en stilstaan was er niet bij. De bands en het...