VERSLAG: Villeneuf - 22/11 - Paradiso

VERSLAG: Marco Vlot  

Villeneuf – 22/11 – Paradiso

Villeneuf uit Leiden ontstaat in 2009 als geesteskind van toetsenist/zanger Michiel van Poelgeest. Een jaar later groeit het uit tot een complete band, en vanavond presenteren ze hun eerste album, Great Waste Of Time in de bovenzaal van Paradiso. De zaal is goed gevuld, en om stipt tien uur wordt de band aangekondigd.

Wie de band kent van nummers als 'Home' en 'Island', beide te vinden op Youtube, verwacht een optreden van een tamelijk rustig indiebandje, maar al gauw blijkt dat Villeneuf ook scheurende gitaren niet schuwt. Openers 'Talk Show Host' en 'Agatha Christie' rocken stevig en tonen een band die op elkaar is ingespeeld en er zin in heeft. Er wordt echter niet alleen maar met de botte bijl gehakt; de muziek van Villeneuf is vooral dynamisch te noemen; rustiger en steviger stukken wisselen elkaar af en dit alles in compacte nummers. Mede hierdoor wordt de aandacht van het publiek vastgehouden.

Verderop in de set wordt 'Home' aangekondigd als de nieuwe single, ondanks dat het nummer al wat ouder is. Het is een van de meest pakkende nummers van de avond, dus die keuze is niet meer dan logisch. Na drie kwartier is Villeneuf door de nieuwe nummers heen, maar gelukkig zijn er nog wat oudjes om in de toegift te spelen.

Villeneuf is een band, maar het is duidelijk dat Michiel de touwtjes strak in handen heeft. Met kleine handgebaren dirigeert hij de band naar strakke eindes toe. Villeneuf bestaat uit uitstekende muzikanten, maar wat vooral opvalt is hoe goed de stemmen van Michiel en gitarist Ronnie Verton mengen. Hun koortjes behoren tot de sterkere punten van de band. Ook het spaarzame maar functionele gebruik van electronica voegt zeker iets toe aan de muziek.

Hoewel het geluid in de bovenzaal niet optimaal is -vooral naar het einde toe wordt het erg hard- komen de nummers goed uit de verf. Het is aanstekelijk om te zien hoeveel lol de band met elkaar heeft. Ondanks dat er vanavond geen fysieke albums verkocht worden maar zeefdrukken van de albumcover met een downloadcode, is dit een geslaagde albumpresentatie. Hopelijk gaan we nog meer horen van Villeneuf.

Verslag gemaakt op: 22 november 2012
 

HANDSOME POETS - 22/11 - EFFENAARConverse Nights heeft vier muzikale avonden met opkomende artiesten uit...

MARINA AND THE DIAMONDS - 22/11 - TIVOLI Marina Lambrini Diamandis, zo valt in het paspoort van de Welsch Marina &...