VERSLAG: Sonata Arctica - 9/11 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

Sonata Arctica + Battle Beast

Als voorprogramma staan de winnaars van de Wacken Metal Battle 2010 op het podium, Battle Beast. Deze jonge band onder leiding van de getalenteerde brulboei Noora Louhimo verrast het publiek vanaf het begin met een sterk optreden. Muzikaal heeft de band goed afgekeken van heavy metal veteranen Accept, en de zangeres lijkt qua stem ook regelmatig niet te onderscheiden van Udo Dirkschneider. Dit is de tweede grote tournee van deze band na een serie optredens met Nightwish, en waarschijnlijk gaan we deze heren en dame nog wel vaker zien komende jaren.

De afgelopen jaren is Sonata Arctica van koers veranderd. Waar de band begon als power metal band, heeft de band geleidelijk een overgang gemaakt naar progressieve rock. De setlist van anderhalf uur is gevuld met voornamelijk nieuw werk. De band tourt door Europa om het recent uitgebrachte album Stones Grow Her Name te presenteren en vult de setlist aan met voornamelijk werk van de vorige twee albums. Halverwege de setlist wordt het publiek getrakteerd op drie akoestische nummers, waaronder 'Tallulah' en een Bon Jovi-cover 'Wanted Dead Or Alive'.

Aan het einde van de set grijpt de band terug op wat ouder werk als 'Replica' en 'Full Moon', maar pas bij afsluiter 'Don't Say A Word' komt het publiek echt los en staan rijen mensen te springen. Klassiekers als 'Victoria's Secret', 'Kingdom Of A Heart', '8th Commandment' en 'Weballergy' ontbreken opmerkelijk genoeg in de setlist van de Finnen, dus liefhebbers van het hardere werk kunnen in de toekomst beter een oude live dvd opzetten. Liefhebbers van het rustigere werk zijn getrakteerd op een prima concert van een band die zichtbaar plezier heeft in touren.

 

DELAIN - 9/11 - HEDONHet was voor Delain een soort thuiswedstrijd in het Zwolse Hedon. Podiuminfo...

CRADLE OF FILTH - 7/11 - PATRONAAT Woensdag 7 november stond de extreme Engelse metal band Cradle of Filth in...