VERSLAG: Bart Constant - 25/10 - Paradiso

Podiuminfo was aanwezig bij Bart Constant in Paradiso voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG:

Bart Constant - 25/10 - Paradiso

Donderdagavond 25 oktober te Paradiso, Amsterdam. Deze donderdagavond staat de Amsterdamse poptempel in het teken van Peter Katz, Trijntje Oosterhuis, Lisa Lois, Noodlanding, maar ook van Bart Constant. En nee, dat is geen solozanger. Bart Constant is het project van de in Berlijn woonachtige Rutger Hoedemaekers. Na een aantal jaar actief te zijn geweest onder de naam ‘About’, is het sinds 2011 tijd voor Bart Constant.

Een project waarbij de nadruk ligt op lange, bijna utopische nummers met een achterliggende gedachte. Op het eerste album van Bart Constant (‘Tell Yourself Whatever You Have To’, januari 2011) wordt veelvuldig gebruik gemaakt van veel verschillende instrumenten. Dat komt naar voren in een nummer als ‘The Only Ones’, waar de avond mee wordt geopend. Ruim vijf minuten lang bouwt het trio aan muzikanten op naar een muzikaal spektakel. 'No North, No South' volgt met meer dan vijf woorden aan zang. Het feit dat Hoedemaekers geen wereldstem heeft maakt niet uit, zijn stem biedt wel een gewenste toegevoegde waarde aan het unieke geluid van Bart Constant.

Bart Constant representeert een creatief en vernieuwend project waarbij risico genomen wordt. Dat blijkt uit het feit dat een geliefd, klein en intiem nummer als ‘Do Better’ grootser wordt gebracht, en ‘Bygones Be You’ juist kleiner. Een initiatief wat gevaarlijk kan zijn, maar in dit geval werkt. Hoe dan ook is het publiek blij, af te lezen aan de vrolijke gezichtsuitdrukkingen. Aan de muziek ligt het dan ook niet. De sprookjesachtige sfeer die zich bevindt in het repertoire komt over. Dat komt mede door de lichtshow. Door het gebruik van veelal donkere kleuren en mysterieuze effecten wordt het diepere aspect in de muziek benadrukt.

De techniek en organisatie daarentegen laat te wensen over. Het geluid raakt middenin het optreden overbelast en brengt een schel, onaangenaam geluid naar voren. De nummers vloeien niet in elkaar over op wat voor manier dan ook. Een ongemakkelijke stilte vormt de aankondiging naar een nieuw nummer. Ook was de toegift van mindere mate. Wanneer iedereen verwacht nog een nummer te krijgen, komt dat er niet. Wanneer de formatie toch wel het podium opnieuw bestijgt, klinkt enkel een kleine herhaling van het laatste nummer.

Dit alles vindt deze avond plaats in de kleine zaal van Paradiso, welke lang niet uitverkocht is. Degenen die deze avond moesten missen, missen een muzikaal project in de steigers met veel potentie. Zo was het optreden op Eurosonic Noorderslag 2012 al een succes. Met het wissen van de schoonheidsfoutjes heeft Bart Constant het zeker in zich om een nog veel groter succes te worden.

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso Bart Constant foto Bart Constant - 25/10 - Paradiso
 
 

MADNESS - 27/10 - HMHHet is moeilijk om de inmiddels 28 jaar actieve Londense band Madness over...

TRIVIUM - 25/10 - 013 Met als enige datum in Nederland brengen deze metal heren een bezoek aan 013....