VERSLAG: Lady Gaga - 17/9 - Ziggo Dome

VERSLAG:

Lady Gaga

“Hij is van GTST, nee toch niet, het is Gers Pardoel!”zomaar een enthousiaste kreet gisteravond op de tribune van de Ziggo Dome voor aanvang van de eerste van twee shows die Lady Gaga in Amsterdam gaf. Het mogeduidelijk zijn, Gers Pardoel was aanwezig. Op de tribunes zitten vooral jongerefans, ouders en groepjes meisjes met lichtgevende oortjes. Het veld is hetdomein van de grotere Gaga fan, vaak speciaal voor vanavond aangekleed, kledingmet gaten en roze lijkt daar de trend. Het voorvak of beter, Monster Pit, omsloten door een catwalk is hetdomein van de zeer fanatieke fans. Waar voor de rest van het publiek Gaga eenidool is, zien zij het meer als religie. Een aantal van deze Little Monsters zatenal sinds afgelopen vrijdag voor de ingang van de Ziggo Dome, dit om maar alseerste binnen te zijn.

De opkomst van Gaga is indrukwekkend, met vlaggen marcherenhaar dansers vooruit, Stefani Germanotta, zoals Gaga bij de burgerlijke standin New York werd ingeschreven, zit op een zwart menselijk paard. Goverment Hooker en Highway Unicorn alsstartsein van een twee en een half uur durende show, of beter, een bijnamusical van Joop van den Ende die met zijn verkeerde been uit bed is gestapt.Bij zo ongeveer elk nummer draagt Gaga een ander jurkje, verschijnt ze in allehoeken van haar kasteel en zorgt ze doormiddel van een catwalk voor veelcontact met haar fans. Met groots gemak laat ze de Ziggo Dome springen, zwaaienen meedoen, gedragen door een groot palet aan hits. Met meerdere te langespeeches haalt Gaga de vaart uit de show: “I Am Because You Created” en datsoort zinsneden. De jonge bezoekers zullen geen idee hebben waar Gaga het overheeft, maar gillen doen ze massaal.

Bij het personage Lady Gaga hoort shockeren, of ze dit nudoet door middel van naakte outfits, een enorme vulva waaruit dansers komen ofhaar beroemde vleesjurkje, het ziet er indrukwekkend uit maar echt shockerendoet het nooit. Als Lady Gaga voor Telephone een momentje pakt om cadeaus inontvangst te nemen maakt ze haar voorliefde voor Amsterdam kenbaar. Blij dat zeanoniem door de stad kan wandelen en blij dat je hier open en bloot cannabismag roken. Typisch Amerikaans uiteraard, want de op het podium gegooide jointmoet wel even worden aangestoken. Het hoort allemaal bij de show die ze hiermeeblijft rekken. Gaga komt er makkelijk mee weg want met nummers als Judas,Telephone, Just Dance, Poker Face, Alejandro en Paparazzi heeft ze genoegvuurwerk in handen om de iets ingezakte show telkens weer op te stoken. Daarnaastis de uitvoering subliem. Het dansen, zingen en bespelen zorgt voor respect.

Inspelen op flinterdun sentiment lukt haar goed in hetblokje Hair/Lady Die wanneer ze zonder band alleen plaatsneemt achter haarkeyboard. Een gelukkige dertiger wordt uit het publiek getrokken en pinkt eentraantje weg wanneer Lady Gaga verteld over haar jeugd in een welgesteld deelvan New York. De vleesjurk zien we dan eindelijk vlak voor Poker Face. WaarnaGaga in een gehaktmolen verdwijnt en vervolgens weer ergens hoog in haarkasteel opduikt tijdens een goed gezongen uitvoering van Alejandro. Met TheEdge of the Glory en Marry The Night zit de show er na ruim twee en een halfuur entertainment van het hoogste niveau op. Lady Gaga wil de Madonna van nuzijn maar zonder echt te shockeren. Een vleesjurk is immers ook maar eenvleesjurk en heeft niet de impact van Madonna haar punt-bh in de jaren tachtig.Toch geeft Gaga de vele Little Monsters een avond om nooit te vergeten. En metdeze fans ook de meegereisde ouders die met rode oortjes richting uitgang vande Ziggo Dome stromen.

 

GREG HOLDEN - 15/09 - METROPOOLGreg Holden sloot zijn Nederlandse tour af in Metropool. En dat deed hij op...

2:54 - 17/9 - BITTERZOET Na optredens op oa Motel Mozaique en London Calling heeft 2:54 haar eerste...