VERSLAG: XXYYXX - 15/9 - Club Up

Podiuminfo was aanwezig bij Giraffage / XXYYXX in Club Up voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 8 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

XXYYXX - 15/9 - Club Up

Het best bewaarde geheim van de Amsterdamse binnenstad, zo wordt Club Up door veel mensen omschreven, is vandaag compleet uitverkocht. Liefhebbers van dromerige post-dubstep hebben zich massaal verzameld in de knusse zijstraat van het Leidseplein. Club Up is zaterdagavond letterlijk een podium voor jong talent, maar ook de meeste bezoekers zijn nog minderjarig.

De avond wordt geopend met een live-set van de bassmusic-talenten Know V.A.. Het tweetal heeft als residents op de Riff Raff-avonden, twee heren die leuke feesten in Amsterdam organiseren, reeds veel vrienden gemaakt. De jonge jongens (19 en 20) spelen vandaag voor het eerst een set volledig live, maar hebben gelukkig nog genoeg tijd om zelf ook te dansen en vrienden in het publiek een hand te geven. Het producersduo mixed bekende hiphop-beats en vocalen met eigen tracks, en daarmee krijgen ze de bezoekers uitgebreid aan het dansen. Lang voordat de headliners beginnen staat de zaal al compleet gevuld met enthousiastelingen.

Na een lange stilte, het blijkt dat er een nieuwe set met laptops opgebouwd moet worden op een totaal andere plek, begint Giraffage met spelen. De Californische beatmaker heeft iemand meegebracht voor de visuals en zonder enige interactie, communicatie en onderbreking wordt de set gevuld. De 21-jarige Charlie Yin zegt geïnspireerd te worden door zijn dromen en het weer, maar vandaag zijn het vooral dansende blije mensen die de Amerikaan te zien krijgt. De zolderkamerknutselaar maakt er geen grote uitbundige show van en eigenlijk voegen de visuals ook niet zoveel toe, maar er is alsnog niemand die teleurgesteld wordt.

De bekendste slaapkamerproducer van het moment mag de vroege avond gaan afsluiten. Helaas is het ook op de eerste klanken van XXYYXX lang wachten. Na een stilte van vijf minuten, zonder wachtmuziekje, is de 16-jarige Marcel Everett klaar met het installeren van zijn apparatuur. Althans, dat niet alles goed werkt blijkt uit de hoeveelheid tegenslagen. De grote dosis haperingen van de apparatuur halen helaas de snelheid uit het optreden, waar ook het jonge talent zichtbaar van baalt. De nummers in de stroeve set komen voornamelijk van zijn bejubelde debuutplaat, maar live weet de jonge producer uit Florida de grote verwachtingen helaas nog niet waar te maken.

Nog voor middernacht is de concertavond afgelopen, maar het Nederlandse debuut van de twee Amerikanen krijgt binnenkort alweer een vervolg. De mannen staan 23 september in de Spiegelbar van Tivoli Oudegracht en op 25 september wordt Willemeen aangedaan. Het is te hopen dat XXYYXX veel groeit in zijn live-optredens en binnenkort ook door leuke dance-festivals als 5 Days Off, Off Centre en PITCH Festival wordt uitgenodigd.

FOTOGRAFIE: Gaga Mucko  

Know V.A. foto XXYYXX - 15/9 - Club Up Know V.A. foto XXYYXX - 15/9 - Club Up Know V.A. foto XXYYXX - 15/9 - Club Up Giraffage foto XXYYXX - 15/9 - Club Up Giraffage foto XXYYXX - 15/9 - Club Up Giraffage foto XXYYXX - 15/9 - Club Up XXYYXX foto XXYYXX - 15/9 - Club Up XXYYXX foto XXYYXX - 15/9 - Club Up
 
 

THAT'S LIVE XL - 17/09 - VERAOnder de noemer That's Live XL trekt het bekende BNN radioprogramma het land...

GEORGE MICHAEL - 14/09 - ZIGGO DOME George Michael was weer in Nederland voor een optreden, dit keer in de Ziggo...