VERSLAG: La Boutique Fantastique - 24/11 - 013

VERSLAG:

La Boutique Fantastique

In het voorjaar releaste de Kytopia-studio twee cd’s: Die van Kyteman met Eric Vloeimans en het titelloze debuut van La Boutique Fantastique. Die laatste is een weergaloze cd, die in dat opzicht verrassend weinig aandacht kreeg. De groep rond Tymen Bergman en Maurits Goossens hadden een release-show in Tivoli De Helling, stonden op diverse festivals (waaronder Lowlands), maar een echt uitgebreide tour langs de zalen in Nederland zat er toch nog niet echt in. Deze zal in maart van 2012 dan toch echt van start gaan. En gaat dat zien.

Want de kleine zaal in de Tilburgse 013 is nog niet eens voor de helft gevuld, maar de aanwezigen zullen zich ongetwijfeld goed vermaakt hebben met het twaalf-koppige orkest. De band begint rustig, maar al snel vallen er stevige beats te noteren en lijkt het een heet, dampend optreden te worden. Bij dit soort optredens is het dan vaak jammer dat het tempo er zeer dikwijls uitgehaald wordt. Die rustige, melancholische nummers moet La Boutique Fantastique koesteren en ook zeker spelen, maar de volgorde moet nog eens kritisch bekeken worden. Deze kleine zaaal heeft ook nog eens een erg klein podium, waardoor de beweegruimte van de diverse bandleden zeer beperkt is. Maurits Goossens pendelt regelmatig van contrabas naar draaitafels en doet dat in stilte, terwijl je met dit soort muziek juist graag het tempo en de sfeer wil behouden.

Het zijn details. La Boutique Fantastique heeft de show namelijk prima aangekleed, met fijne muzikanten. Twee prachtige dames spelen de viool, een uitstekende saxofonist treedt vaak op de voorgrond, de drums zijn raak, Goossens is een fijne frontman die de band dirigeert. De gitarist profileert zich als frontman, door enorm aanstellerig te spelen. Juist hij is nauwelijks hoorbaar, waardoor het extra irritant wordt. Het zijn details.

Het zijn details, die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Het klinkt haast als Calimero, maar waarom La Boutique Fantastique de kleine zaal van 013 nog niet eens voor de helft weet te vullen en Kyteman ft. Eric Vloeimans heel Nederland uitverkoopt, is een vreemd verschijnsel. La Boutique Fantastique heeft het in zich om bijzonder opwindend, bijzonder spannend en bijzonder sensationeel te worden en Nederland te verbluffen. Het zit ‘m nog in de details.

Verslag gemaakt op: 24 november 2011
 

FLEET FOXES - 29/11 - HMHDirect na de aankondiging van dit concert barst er op internet een discussie...

WIZ KHALIFA - 16/11 - HEINEKEN MUSIC HALL Niet helemaal uitverkocht maar wel lekker vol, was de Heineken Music Hall op...