VERSLAG: VNV Nation - 9/9 - 013

VERSLAG:

VNV Nation + Straftanz

Voor een vrijwel lege Dommelsch Zaal in de Tilburgse 013 opent het Duitse Straftanz. Het nog vrij onbekende voorprogramma is voor het eerst op tour. Dat weinigen de band kenden was duidelijk: het aanwezige publiek had zelfs in ‘Stage01’ -de kleinste zaal van 013- gepast. De teleurstelling is af te lezen van de gezichten van de band, maar de zanger is er niet minder fanatiek door. De industrial/electro van het duo waarvan een zingt en een de muziek verzorgd, bij enkele nummers aangevuld met een bassist, ligt niet bepaald lekker in het gehoor. Om het ergens mee te vergelijken kom je bij acts als Laibach, hoewel meer omschreven kan worden als Scooter met de zanger van Rammstein, en dat onder invloed van LSD. Na een show van een ruim half uur is het even wachten op het hoofdprogramma.

Wanneer VNV Nation begint is de grootste zaal van 013 al een stuk beter gevuld. Zo’n 600 man zijn op komen dagen voor de exclusieve show van de Britse ‘Futurepop/EBM’ band. Na een knallend eerste nummer blijkt de zanger een waar stand-up comedian: hij bespeelt het publiek met wat grappen en grollen waarna de band verder gaat met de set. De set teert op een behoorlijk aantal albums met veel sterke nummers, waarvan onder andere ‘Epicentre’, ‘Darkangel’ en ‘Sentinel’ voorbij komen. Goed bij stem is zanger Ronan Harris vandaag niet altijd, hij heeft veel last van de rook. Meerdere keren schreeuwt hij naar zijn technici dat ze de rook machine moeten stoppen omdat zijn stem er door beïnvloed wordt. Hij breidt er wel snel een grap aan: hij zingt vanavond met zijn “phonesex voice”.

De show van VNV Nation staat als een huis en weet het publiek in Tilburg zo’n anderhalf uur lang te vermaken, inclusief wat nieuw werk van het album dat een week later uit komt, getiteld Automatic. Het publiek vind het allemaal super. De Dommelsch Zaal van 013 is alleen wel wat groot voor de band. Volgende keer een wat kleiner, intiemer zaaltje?

Verslag gemaakt op: 09 september 2011
 

RUN,WALK! - 8/9 - WINSTONNa vakkundig de EKKO gesloopt te hebben als support van evenknie Rolo Tomassi...

THE BLACK ANGELS - 9/9 - 013 Op vrijdag 9 september herbeleven we de psychedelische jaren ‘60 met een band...