VERSLAG: Marike Jager - 10/6 - Tivoli de Helling

VERSLAG: Steven van Beek  

Marike Jager

Het Nederlandse poppubliek staat erom bekend nooit stil te kunnen zijn. De Nederlander ziet een concert als een avondje uit, waar communicatie te allen tijde mogelijk moet zijn. Er is wel ruimte voor ballads, mits het mogelijk is deze mee te zingen. Echt stil wordt in de Nederlandse poppodia dus zelden, maar een uitverkochte Tivoli de Helling wist zich vrijdag on-Nederlands te gedragen bij het concert van Marike Jager.

Anton Walgrave vormt het voorprogramma en de Belg verwondert zich over de stilte waarin hij zijn prachtige liedjes mag vertolken. Walgrave gebruikt naast zijn eigen gitaar ook diverse geluidseffecten en weet daarmee donkere, kippenvelopwekkende liedjes te brengen. En hoewel prachtig, zou een voltallige band om Walgrave heen een meerwaarde hebben. Zijn cd As You Are verschijnt deze maand, maar in De Helling is deze al verkrijgbaar deze vrijdagavond.

Met drie cd’s en een dvd op zak, is Marike Jager tegenwoordig een hoofdprogramma en verkoopt ze De Helling gewoon uit. En terecht, haar oeuvre is inmiddels ijzersterk. Vanavond ligt de nadruk op haar laatste plaat Here Comes the Night, maar worden de oude pareltjes gelukkig niet vergeten. Wat Marike Jager vooral uniek maakt, is haar communicatie met het publiek. Op uiterst charmante wijze weet ze tussen de nummers door het publiek bij te praten. Deze avond is bijzonder voor haar, want haar ouders zijn er. Ook de oude schoolband is aanwezig, maar hier heeft ze zelf nooit in gespeeld. Ze durfde zich er nooit voor aan te melden. Even denkt ze na en zegt: “Hmm, m’n tandarts zit ook nog in Utrecht... Moet ik ook maar weer eens langs gaan”. Het zijn het soort spontane praatjes tussendoor, die Marike Jager typeren.

Haar stem klinkt vanavond weer fantastisch, drummer Nicky Hustinx en bassist/toetsenist Henk Jan Heuvelink spelen strak en georganiseerd. De haast tot in perfectie uitgevoerde nummers leveren daarom wat aan spanning in. Het zijn juist de momenten waar de band afwijkt, zoals op ‘Hide & Seek’. De muzikale omlijsting is geheel vervangen in een soort dance-beat, waarbij de gevoelige momenten van het nummer juist weer in de essentie gebracht worden. Spannend en kippenvelopwekkend is wel het oude ‘Space’, waar de zaal werkelijk muisstil blijft en de uitvoering van ‘Back Home’ is bijzonder fraai.

Vijf jaar geleden stond Marike Jager nog in Tivoli De Helling, als voorprogramma van Faust. Als eerbetoon aan Faust brengt de band in de toegift nog een Faust-cover, waarna de zaal de band voor de zoveelste maal trakteert op een warm applaus. Een avondje Marike Jager is intiem en warm, maar slechts mondjesmaat spannend. Degelijk en kwalitatief uitstekend, maar slechts mondjesmaat kippenvelopwekkend. De band balanceert nooit op een dun koord en dat is toch jammer.

Verslag gemaakt op: 10 juni 2011
 

WOLFMOTHER - 14/6 - OOSTERPOORTVorig jaar nog moest de Australische band Wolfmother haar optreden in...

LUCKY FONZ - 12/6 - VONDELPARK OPENLUCHTTHEATER De Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III, bekend om zijn beeldende...