VERSLAG: Rush - 27/5 - Ahoy

Podiuminfo was aanwezig bij Rush in Ahoy voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG: Marco Vlot  

Rush - 27/5 - Ahoy

Ze bestaan al meer dan 40 jaar en hebben geen grote hits. Desondanks is Rush mateloos populair, wat ook vanavond blijkt in een bijna uitverkocht Ahoy. De Canadezen spelen daar in het kader van hun Time Machine tour. Wat bijzonder is, is dat ze tijdens deze tournee voor het eerst hun meest succesvolle album, Moving Pictures, integraal spelen.

Dat Rush over een gezonde dosis zelfspot beschikt blijkt al uit de beelden op het grote scherm waarmee het concert opent. We zien een jonge versie van Rush zonder veel succes in een bar spelen. Gelukkig is er een uitvinder, geestig gespeeld door gitarist Alex Lifeson, aanwezig die nog een machine heeft liggen die kan helpen. Dit blijkt de tijdmachine te zijn waarmee we vanavond door de geschiedenis van Rush reizen. Na deze scene barst het concert los met 'The Spirit of Radio'. De band is energiek en lijkt er zin in te hebben.

Rush speelt vanavond een dwarsdoorsnede van hun oeuvre. Niet alleen oudere nummers als 'Freewill' en de '2112 ouverture' komen aan bod, maar ook recenter werk als 'Far Cry' en het stevig rockende 'BU2B' van hun aankomende album Clockwork Angels. Na een korte pauze halverwege het concert is het echter zo ver: 'Tom Sawyer' luidt het begin van Moving Pictures in. Het is voor veel fans vooral bijzonder om 'The Camera Eye' live te horen, aangezien deze sinds 1983 niet meer gespeeld is.

Dat de bandleden virtuoze muzikanten zijn mag bekend verondersteld worden. Zo speelt gitarist Alex Lifeson vanavond solo's in nummers als 'Leave That Thing Alone' en 'The Camera Eye' die staande ovaties op de tribune veroorzaken. Bassist/zanger Geddy Lee lijkt vanavond in de hoge stukken niet helemaal bij stem te zijn, maar speelt vol overgave zijn complexe baslijnen. Tenslotte staat Drummer Neil Peart al jaren bekend als een van de beste rockdrummers ter wereld en ook vanavond stelt hij niet teleur. Zijn spectaculaire drumsolo, inclusief draaiend drumpodium, ontbreekt vanavond dan ook niet.

Na een toegift bestaande uit 'La Villa Strangiato' en de klassieker 'Working Man' lopen de mannen het podium af waarna als bonus nog een hilarische scene wordt getoond waarin de hoofdrolspelers uit de film I Love You Man de kleedkamer van Rush binnendringen.

Ondanks dat ze niet meer de jongsten zijn zet Rush een show neer waar menig jonge rockband een puntje aan kan zuigen. Hun muzikale vakmanschap is onbetwistbaar en de energie straalt van het podium af. Voeg hier een show aan toe om je vingers bij af te likken en je hebt het recept voor een geslaagd concert.

FOTOGRAFIE: Joost Doensen  

Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy Rush foto Rush - 27/5 - Ahoy
 
 

PJ HARVEY - 31/5 - PARADISOPJ Harvey stond twee keer voor een uitverkocht Paradiso en Podiuminfo was...

REINCARNATUS - 21/5 - ROCK TEMPLE Reincarnatus bestaat uit zeven dames en zij spelen een mix van middeleeuwse...