VERSLAG: Suuns - 17/5 - Paradiso

VERSLAG:

Suuns kan het ook live

Met het vorig jaar uitgebrachte debuutalbum Zeroes QC op zak staat het Canadese Suuns in de bovenzaal van Paradiso. Het debuut bezorgt hen een prominente rol in de bloeiende indiescene van Montréal. Suuns weet in deze scene haar eigen plek te vinden met een mix van post punk, elektronica, krautrock en vele andere muziekstijlen. Aan Suuns is de lastige taak om die mooie mix ook live overtuigend neer te zetten.

Een goed begin is het halve werk, moeten de bandleden hebben gedacht. Openingsnummer ‘Armed For Peace’ is kenmerkend voor de manier waarop Suuns tegen muziek aankijkt. Een pakkend fundament biedt, in dit geval, de ruimte aan de twee gitaristen om met grof geweld en een heerlijke gitaarlijn het nummer spannend te maken.

Spannend, het woord is gevallen waarmee je deze avond in Paradiso het best kunt beschrijven. Voorspelbaar wordt de muziek van Suuns nooit. Allereerst door de verscheidenheid aan muziekstijlen, maar ook door het extra element dat de band live aan de nummers van Zeroes QC weet toe te voegen. De nummers zijn net iets rauwer. Hier en daar vliegen ze, op een positieve manier, net wat meer uit de bocht dan op plaat het geval is. Verrassen doet de band vanavond op allerlei fronten. In de meeste nummers wordt rustig naar een climax gewerkt, maar bij ‘Sweet Nothing’ wordt er direct vanaf het begin een stevige beat door de zaal gepompt.

Toch is er bij Suuns nog zeker werk aan de winkel. Tijdens ‘Organ Blues’ weet de band niet te overtuigen en de reden hiervoor is heel simpel. De inbreng van leadzanger Ben Shemie moet het nummer dragen. Tot zover lijkt er niets aan de hand, ware het niet dat Shemie op zijn zachts gezegd een zeer matige zanger is. In interviews durft hij dit ook toe te geven en laat hij weten dat Suuns gezien moet worden als instrumentale band waarbij stembanden als instrument worden gebruikt. Volgende keer dit nummer dus van de setlist schrappen en bijvoorbeeld het alle kanten uitscheurende ‘Marauder’ spelen, want dat had het optreden nog een klasse beter gemaakt.

Na deze misser herpakt Suuns zich met 'Gaze', dat na een lange aanloop ontaardt in een noise track waar je u tegen zegt. Music for the millions zal Suuns nooit worden, maar met een nog spannender vervolgalbum staat de Canadezen mede door hun live kwaliteiten een mooie toekomst te wachten.

 

SUFJAN STEVENS - 21/5 - MUZIEKGEBOUW EINDHOVENJudgment day, 21 mei 2011. Het was spannend of we het wel tot het concert...

THE BOXER REBELLION - 17/05 - EFFENAAR The Boxer Rebellion stond samen met Aestrid in het Eindhovense poppodium...