VERSLAG: The Low Anthem - 5/4 - Paradiso

VERSLAG: Janske van den Broek  

The Low Anthem - 5/4 - Paradiso

De zaal stroomt langzaam vol met opvallend veel mannelijke dertigplussers, een verrassend publiek. Op het podium zien we een verzameling van bijzondere instrumenten klaarstaan waaronder een traporgel uit de eerste wereldoorlog, een roestige zaag, mondharmonica’s en een aantal klarinetten. Het lijkt wel een museum van instrumenten. Met de mooie glas in lood ramen van de (voorheen kerk) concertzaal Paradiso op de achtergrond is het plaatje compleet. Dit belooft een bijzonder muzikale avond te worden.

The Low Anthem bestaat uit Ben Knox Miller, Jeff Prystowsky, Jocie Adams en Mat Davidson die allen meerdere instrumenten bespelen. De band bestaat sinds 2006 en ze zijn vooral bekend voor hun vele instrumenten die ze bespelen en de excentrieke mix van Blues, Folk, Indie en gospelinvloeden. Inmiddels hebben ze drie albums uitgebracht waarvan het meest recente Smart Flesh zelfs werd opgenomen in een leegstaande pastasausfabriek. Het pure en eigen geluid van hun muziek staat vanavond centraal.

Wanneer ze zachtjes het podium betreden gaan ze alle vier om één microfoon staan. In perfecte harmonie wordt het nummer ‘Ghost Woman Blues’ van het nieuwe album Smart Flesh gezongen en is de toon gezet. Het is muisstil in de zaal en het enigste geluid wat we buiten de zang horen in wanneer er af en toe een plastic bekertje op de grond valt. De stem van Knox Miller heeft een opvallend ouderwets geluid terwijl hij zelf nog jong is. Het trekt de aandacht en hypnotiseert ons naar een ander tijdperk. In uiterste concentratie maakt de band muziek door alle instrumenten met elkaar af te wisselen. Hierdoor is er weinig interactie met de zaal, maar dit is helemaal niet vervelend. Ze gaan helemaal op in de muziek en zijn erg gefocust.

Erg bijzonder is het wanneer tijdens het nummer ‘This God Damn House’ wordt gevraagd of iedereen elkaar wil bellen zodat we onze telefoons kunnen laten “zingen” en zo zelf muziek kunnen maken. Wanneer Knox Miller twee telefoons naar elkaar laat bellen, deze tegenover elkaar vlak voor de microfoon houdt en er in fluit komen er aparte zweverige geluiden uit. De hele zaal doet hetzelfde wat een erg grappig en uniek effect geeft. Zo maken we even allemaal deel uit van The Low Anthem band. De sfeer is goed vanavond, zowel op het podium als in de zaal wordt er genoten van de Indie, Blues, Folk en Gospel invloeden van de band. Puur genieten van deze perfectionistische muziekanten die ons laten zien met hoeveel verschillende instrumenten zij prachtige muziek kunnen maken. Hier zijn weinig woorden voor nodig. Dit vindt de band ook en daarom zegt Knox Miller alleen “Thank you for this amazing night, we will never forget this”. Hier kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

 

FACE TOMORROW - 26/3 - ROTOWNFace Tomorrow speelde op 26 maart een uitverkochte releaseshow in Rotown. Het...

DEWOLFF / THE FLYING EYES - 2/4 - VERA Met een nieuwe plaat op zoek is DeWolff weer druk bezig met het bezoeken van...