VERSLAG: Faithless - 25/3 - Klokgebouw

VERSLAG: Steven van Beek  

Faithless

Faithless stopt ermee. Vrijdagavond gaf de band zijn laatste concert in Nederland, in het Klokgebouw in Eindhoven. In de zomer komt Faithless nog eens naar het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk en dan is het klaar. En daarmee stopt toch een legendarische band, een soort pionier in de dancemuziek. De grote hits die de band eind jaren ’90 en begin deze eeuw scoorde – ‘Salva Mea’, ‘Insomnia’, ‘God is a DJ’, ‘We Come 1’- werden immers breed gedragen en leverde Faithless grote bekendheid op en dat ging verder dan de dance-scene. De band werd vaak als headliner geboekt op grote zomerfestivals en de concerten in de grote zalen verkochten eenvoudig uit, mede door de uitstekende live-performance.

Waarom Faithless ermee stopt is nog wat onduidelijk. De band gaf vrijdag immers een uitstekend optreden in Eindhoven, straalde veel plezier uit en liet de zaal weer massaal dansen. De nog altijd zeer charismatische frontman Maxi Jazz stookte het publiek op, Sister Bliss wist met haar unieke trance-geluiden het publiek in extase te brengen. De rest van de band ondersteunde het duo met rake beats. Faithless weet zijn grote hits op perfecte wijze te brengen en zorgt als een geoliede machine keer op keer voor vette overgangen. Daarnaast heeft Faithless uiteraard nog enkele bijzonder sterke nummers, zoals onder andere ‘Tweek on a Nipple’ en ‘Sun to Me’ van het laatste album The Dance, waarbij laatstgenoemde toch wel erg sterk gebracht werd.

De uitstapjes van Faithless richting reggae en soul swingen niet zoals het overige materiaal en het gebruik van andere zangers op de voorgrond zorgen eerder voor een rustmoment en niet zozeer als afwisseling. Toch duren deze rustmomenten niet te lang, waardoor de energie in de zaal bewaard blijft. Dat Faithless een geoliede machine is, blijkt wel uit het feit dat de band precies om kwart voor 11 klaar is, na een wervelende ‘We Come 1’.

Faithless stopt ermee. Maxi Jazz is alweer 54 jaar, maar rapt, danst en performt nog als in zijn jonge jaren. Het oeuvre van de band klinkt daarbij nog altijd fris, actueel en werkt anno 2011 nog enorm goed. De reden van dit afscheid is dus nog altijd onduidelijk, maar Faithless stopt in ieder geval niet te laat. Dat maakt dit afscheid toch weer mooi en juist gekozen.

Verslag en foto's gemaakt op: 25 maart 2011

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen  

Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw Faithless foto Faithless - 25/3 - Klokgebouw
 
 

SONATA ARCTICA - 28/3 - EFFENAARSonata Arctica is weer terug in het land. De powermetalband uit Finland is...

ONEREPUBLIC - 22/4 - 013 Na een hit met Timbaland ging het snel met OneRepublic. De band stond in 013...