VERSLAG: Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli

VERSLAG: Marcel Poelstra  

Jacqueline Govaert

Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht is vanavond letterlijk tot de nok gevuld voor het laatste optreden uit de clubtour van Jacqueline Govaert ter promotie van haar eerste solo album Good Life
Jacqueline heeft als opwarmer singer/songwriter Bram de Hont ingeschakeld, maar behalve dat het (zoals vrijwel altijd in Tivoli) al meer dan warm genoeg is in de zaal, weet ook de muziek van Bram de Hont het al in grote getale aanwezige publiek niet echt te boeien lijkt het. Af en toe overstijgt helaas dan ook het geroezemoes het geluid van de rustige met slechts een akoestische gitaar en cargon gebrachte liedjes.

Na een relatief lange ombouwtijd volgt dan het optreden van Jacqueline en haar band.
Na haar periode als frontvrouw van Krezip, is Jacqueline afgelopen zomer gekomen met haar eerste solo album Good Life, waarop met name op de sixties geïnspireerde middle of the road-achtige liedjes staan. Hiervoor heeft zij hulp gekregen van niet de minsten, we zien namen in het cd boekje als Joost Zweegers (Novastar), en Tjeerd Bomhof (Voicst) en niet te vergeten ex-Krezip gitarist JanPeter Hoekstra. Deze laatste zit ook (opnieuw) in haar liveband.

Vanavond dus Jacqueline in Tivoli, het laatste grote optreden voor de “big bang” zoals ze zelf de aanstaande geboorte van haar tweede kindje noemt.
De setlist van de avond is slim gekozen, het optreden begint gelijk met een van de meest energieke nummers van haar CD, het titelnummer ‘Good Life’, waardoor het publiek gelijk al met de voetjes van de vloer moet. Met veel respect staat Jacqueline ook even stil bij de plotselinge dood van acteur Antonie Kamerling, en draagt het nummer ‘Big World’ vervolgens op aan zijn familie.

Zoals al bekend van Krezip is Jacqueline een echt podiumdier, die in mum van tijd het hele publiek meekrijgt. Daarbij lijkt ze ook niet echt gehinderd te worden door haar reeds ver gevorderde zwangerschap, ze stuitert als vanouds langs alle hoeken van het podium. Mede hierdoor, en vanwege haar uitstekende live band, krijgt het geheel veel meer pit dan de nummers zoals die in de studio uitvoering op de cd staan laten horen.
Voor het broodnodige meezing gehalte is halverwege de set een cover van ‘ Happy Together’ bekend van The Turtles ingelast. Dit maakt de zaal nog losser dan die al was, en laat tevens horen dat de leden van haar band ook uitstekende achtergrondzangers zijn.
Dit komt nog meer tot uiting als het nummer ‘Here To Let You Know ‘(de bonustrack op iTunes) wordt gespeeld, waarbij gitarist JanPeter Hoekstra en bassist René Monsma uitstekende tweestemmige koortjes laten horen. De zaal reageert hier op met luid gejuich.
Een ander opvallend aspect is de interactie van Jacqueline met haar publiek. Meer nog dan eerder bij Krezip praat ze veel met het publiek, herkent mensen die ze ziet staan, en dit alles komt authentieker over dan in het verleden. Zo te zien zit ze goed in haar vel, en dat laat ze merken ook.

Verder is het erg sterk dat ze ook solo in staat blijkt een zaal als Tivoli tot in de nok te laten meedoen. Het was immers erg gemakkelijk geweest om een oude hit van Krezip in de setlist op te nemen voor het effect, maar gelukkig heeft ze die verleiding kunnen weerstaan, en ook niets dan hulde daarvoor.

Na ruim een uur spelen komt Jacqueline met band nog een keer terug, om nogmaals een cover te spelen, dit keer ‘Sugar Me’ van Lynsey de Paul, waarna het publiek kan terugkijken op een erg leuke avond. Opvallend: Er gaan na afloop niet alleen veel cd’s maar ook veel vinyl exemplaren van Good Life mee naar buiten.

Verslag en foto's gemaakt op: 07 oktober 2010

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli Jacqueline Govaert foto Jacqueline Govaert - 8/10 - Tivoli
 
 

ONE NIGHT OF QUEEN - 7/10 - PARKSTAD LIMBURG THEATERSMaar liefst dertien optredens waren er van Gary Mullen and The Works in...

SANTANA - 5-10 - GELREDOME Op zijn laatste album Guitar Heaven is het al duidelijk dat Carlos...