VERSLAG: Vive La Fête - 4/6 - Groene Engel

VERSLAG:

Vive La Fête

Exact een jaar geleden verscheen ‘Disque D’Or’ van de Vlaamse band Vive La Fête. Tot dusver het laatste wapenfeit van electropopje Els Pyno en new-waver Danny Mommens. In de Groene Engel in Oss speelt Vive La Fête een selectie aan nummers van dit vorig jaar verschenen album, plus bekender werk van eerdere albums. Dit gaat gepaard met weinig verrassingen op het podium, maar het blijft een sexy schouwspel.

Electroband Dearworld speelt een thuis wedstrijd. Vrienden en kennissen van Dearworld zijn in de zaal aanwezig om hun stadsgenoten toe te juichen. Met een goed doordachte setlist brengt Dearworld de zaal in vervoering. Van een rustig begin wordt naar een climax toegewerkt, om het vervolgens weer wat rustiger aan te doen en naderhand het tempo opnieuw op te pakken. In zo’n vijftig minuten kan Dearworld kwijt wat het kwijt moet; goede electroliedjes met nadruk op melodie en sfeer. Een geschikte opener voor Vive La Fête.

Een optreden van Vive La Fête is altijd een visueel en auditief zinnespel. De meest primitieve emoties worden aangesproken middels catchy electropop en broeierige postpunk. Dit aangevuld met de licht erotische rijmelarij en de immer vrolijk stuiterende borsten van frontvrouw Els Pyno. Ditmaal gaat de Belgische blondine gehuld in een bruin leren korset en een zwart turnpakje, waar haar tepels duidelijk zichtbaar doorheen priemen. Tussen de nummers door besprenkelt Pyno zichzelf met water om koel te blijven. Of dit echt nodig is of enkel een onderdeel is van de act die Vive La Fête opvoert, is niet duidelijk. Wel haalt het de vaart uit de show.

De eerste helft van het concert slaagt Vive La Fête er dan ook maar nauwelijks in om indruk te maken op het publiek in Oss. Halverwege dringen de Belgen plots door tot de bezoekers, mede vanwege bekendere liedjes. Opgemerkt moet worden dat de vloer op dat punt inmiddels spekglad is van het vele gemorste bier. In licht beschonken staat blijken de liedjes van Vive La Fête beter in de smaak te vallen. Wanneer gitarist Danny Mommens tijdens de toegift een meisje op het podium haalt om gitaar te spelen, stoot de bezoekster in kwestie in haar enthousiasme bijna een paar op elkaar gestapelde versterkers om. Ze blijft om de nek van Mommens hangen, niet wetend wat nu eigenlijk de bedoeling is, totdat hij haar duidelijke instructies geeft. Een rommelig, maar gezellig feestje.

Verslag gemaakt op: 04 juni 2010
 

JAMIE CULLUM - 7/6 - HMHJazz-popzanger Jamie Cullum staat voor het eerst in lange tijd weer op een...

BON JOVI - 5/6 - STRAND SCHEVENINGEN In de documentairefilm bij het album ‘The Circle’ zei Jon Bon Jovi: “We...