VERSLAG: Nena - 1/5 - Paradiso

VERSLAG:

Nena

Vrouwen van middelbare leeftijd in een strakke spijkerbroek is meestal geen gezicht. Zeker niet wanneer zij de magische grens van vijftig jaar gepasseerd zijn. Grote uitzondering hierop is Gabriele Kerner, die we met z’n allen beter kennen als Nena. De zangeres zag onlangs Sarah en werd zelfs grootmoeder. Sinds haar officieuze comeback in 2003 is Nena in Duitsland weer even “heiß” als ze medio jaren ’80 was, maar daar is in Nederland weinig van te merken. Toch staat een grote hoeveelheid uitgelaten fans in een kolkende Paradisio voor het concert van Nena Kerner.

Nena oogt opvallend jeugdig. Ze heeft zich een Natalie Imbruglia-achtig kapsel aangemeten; kort, zwart haar met een lange lok voor d’r ogen. Met haar zwarte leren jasje en All Stars-schoenen is Kerner mogelijk de hipste oma in de popmuziek. Ook geen ouderwetse popliedjes bij Nena; veel van de nieuwe songs die gespeeld worden, zijn gehuld in arrangementen vol pulserende electrobliepjes en ronkende gitaren. Debuutsingle ‘Nur Geträumt’ krijgt een make-over met een stevige gitaarsolo en een onvervalste “Ahoy’-break”.

Veel van het nieuwe en recentere materiaal heeft een soortgelijke charme als de jaren ’80-hits van Nena, zij het met een dikke laag glitters en arena-opschmück. De typisch Duitse dweilballades doen het goed bij onze schlagerminnende oosterburen, maar vallen in Amsterdam aanzienlijk minder in de smaak. Toch wordt er meegezongen bij ‘Liebe Ist’, de tweede nummer 1-hit voor Nena in Duitsland. De familiebanden worden aangehaald in het nummer ‘Ganz Viel Zeit’, een duet met zoonlief Sakias.

De nog immer zeer beweeglijke en patent uitziende Nena is niet scheutig met hits. Uiteraard ontbreekt de wereldhit ’99 Luftballons’ niet, dat uit alle monden wordt meegezongen. ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ wordt in de volledig Duitstalige versie gezongen en bevat weinig elementen van de remake die in 2003 de eerste plek van de Top 40 bereikte als duet met Kim Wilde. Leuke singles als ‘? (Fragezeichen)’ en ‘Leuchtturm’ worden jammerlijk overgeslagen, in ruil voor liedjes van het vorig jaar verschenen ‘Made In Germany’.

Je ziet dat Nena gewend is om in grotere zalen te spelen in haar thuisland; ze staat te zwaaien alsof ze voor een uitverkochte Amsterdam Arena staat ze zingen. Ze heeft veel contact met het publiek, maar is daarin soms wel wat streng. Zo gebiedt ze na een aantal nummers dat mensen hun cameraatjes maar eens aan de kant moeten leggen. Met haar strakke show bewijst Nena weer eens dat Duitsers meester zijn in gründlichkeit en pünktlichkeit. En die strakke spijkerbroek staat Nena Kerner ook nog steeds. Alsof het weer 1983 is.

Verslag gemaakt op: 01 mei 2010
 

MIKA - 7/5 - HEINEKEN MUSIC HALLNa vorig jaar het Westerpark vol te hebben gespeeld, lukt het Mika...

ULTRAVOX - 26/4 - PARADISO De makers van 'Do They Know It's Christmas?' Ultravox zijn weer op tour na...