VERSLAG: The Asteroids Galaxy Tour - 6/5 - Mezz

VERSLAG:

The Asteroids Galaxy Tour

We schrijven 2010 wanneer de westerse popmuziek bevolkt wordt door gitaarbands die hun inspiratie halen uit rockmuziek gemaakt tussen pakweg 1965 en 1992. De meer elektronisch klinkende acts putten uit de krautrock en alles wat er sindsdien met synthesizers is gemaakt. Ook soulmuziek heeft een definitieve comeback gemaakt, al gaat het voornamelijk nog over varianten op Stevie Wonder, Marvin Gaye en Otis Redding of acts met een soortgelijke sound. Uitgerekend een Deense band slaagt erin om ouderwetse soul te vertalen naar het heden door deze te mengen met indierock en aanstekelijke Scandinavische pop. The Asteroids Galaxy Tour is voor een aantal dagen in Nederland, waarbij een paar zalen aangedaan worden en een klein festival. In de Bredase Mezz laat The Asteroids Galaxy Tour zich van zijn beste kant zien.

Maar niet voordat de Nederlandse band Lola Kite het publiek opgewarmd heeft. Het trio staat inmiddels onder contract bij Excelsior en eind mei verschijnt de debuutsingle. Vanwege de ietwat schuchtere presentatie van Lola Kite reageren de bezoekers niet onmiddellijk dolenthousiast op de dartelende synthpop. De donkere elektronische ondertonen doen denken aan het vroege werk van The Human League, terwijl ook Muse, Hot Chip en XTC voorbeelden lijken. Gaandeweg wordt de interactie tussen publiek en band vertrouwder en vloeiender, mede dankzij de spanningsboog die Lola Kite bouwt. Met zijn auditieve sfeerimpressies is Lola Kite het (meer) dansbare neefje van Moss.

In het voorjaar van 2009 was The Asteroids Galaxy Tour één van de meest verrassende acts op London Calling. Tussen de Actic Monkeys-wannabes en New Order-soundalikes klonk de door Staxx-soul geïnspireerde blazerssectie van The Asteroids Galaxy Tour opvallend fris. De platinablonde frontvrouw Mette Lindberg is niet het prototype soulzangeres, met een stemgeluid dat grenst aan dat van Duffy en Kate Bush en een voorkomen dat meer in de buurt komt van Alison Goldfrapp en Vanessa Paradis dan dat van Aretha Franklin. Ook in Breda schittert zij – al is het alleen maar al vanwege haar glitterbroek.

Lindberg is de gids van The Asteroids Galaxy Tour. Ze neemt ons bij de hand door het universum van de Deense soulpopband en laat ons de fraaiste plekjes zien. Weelderige landschappen worden weergegeven door het glimmende koper, diepe meren weerspiegelen in het basspel en de knersende vocalen klinken als een ijzige wervelwind die weerkaatst tegen een weids uitgestrekte bergketen. Lindberg zelf is de poolster die het intergalactische soulorkest in goede banen leidt en tevens het noorderlicht wiens kleurrijke gloed in de ogen van de toeschouwers weerkaatst.

The Asteroids Galaxy Tour herinnert ons eraan dat je voor schoonheid echter niet ver hoeft te reizen door middel van de hit ‘Around The Bend’. Van Mette Lindberg en consorten kunnen we nog lichtjaren genieten.

 

CUSTOMS - 24/4 - EKKKOCustoms timmert hard aan de weg om de nieuwe britpop sensatie van de lage...

PROCLAIMERS - 27/4 - MEZZ In 2009 verscheen het album ‘Notes & Rhymes’ en een jaar eerder gaf de...