VERSLAG: Jon Allen - 31/3 - Doornroosje

VERSLAG:

Jon Allen

Bescheidenheid siert de mens. Dat vaak gehoorde calvinistische spreekwoord gaat niet altijd op wanneer het om artiesten gaat. Soms werkt het ook heel goed. Bij Engelsman Jon Allen is diens bescheiden voorkomen een aanvulling op zijn veelal ingetogen nummers. In de Nijmeegse theaterzaal Lux wacht hem een warm onthaal.

De eveneens erg bescheiden Jenni Alpert opent voor Jon Allen. Met kleine liedjes lukt het de zangeres uit Los Angeles prima om de goed gevulde zaal tot stilte te mennen. Zittend achter haar toetsenbord bezingt ze voornamelijk alledaagse dingen, waarbij ze doet denken aan Tori Amos, Carly Simon en Norah Jones. Er schuilt nauwelijks woede of cynisme is de lieve liedjes; iets wat niet geheel ongebruikelijk is bij hedendaagse zangeressen.

Met de single 'In Your Light' weet singer/songwriter Jon Allen een plekje te verwerven op de playlists van diverse publieke radiostations. Het ontwapenende liedje bezorgt vele radioluisteraars een warme gloed in de borstkas tijdens een extreem koude winter. Zijn Rod Stewart-achtige vocalen voorzien de poëtische tekst van een zekere nostalgie. Vooral de vroege solonummers van Stewart, als 'Maggie May' en 'Reason To Believe', lijken model te hebben gestaan voor deze single en enkele andere nummers op zijn album 'Dead Man's Suit'.

Allen is een rasmuzikant, maar niet per definitie een showman. Geheel geruisloos gaat zijn optreden van start, als een soort vergulde soundcheck. "More vocals", roept hij tijdens het eerste nummer naar de geluidsvrouw. Met een akoestische gitaar om zijn nek staat hij scheef achter zijn microfoon, terwijl hij vanonder zijn hoedje omhoog kijkt. Als bluesman brengt Alleen het er goed van af. Met zijn band erbij wordt het alleen maar beter. De zanger verrast met een fraaie combinatie van blue-eyed soul, folk en sixties- en seventiesrock, met duidelijk aanwijsbare voorbeelden. Zo roept de nieuwe single 'Down By The River' herinneringen op aan een jonge Jackson Browne.

Nergens maakt Allen zich schuldig aan de geijkte publieksparticipatie. Hij neemt het fenomeen zelfs even kort in de maling tijdens een imitatie van Freddy Mercury ten tijde van Live Aid. Allen luidt 'In Your Light' in met de mededeling dat dit een uitgelezen moment is om met aanstekers en mobieltjes in de lucht te zwaaien. Dat alles blijft uit, maar wat wel volgt is de door Mercury bezongen "shiver down my spine" tijdens deze prachtige ballade. De sympathieke zanger maakt indruk door zijn eenvoud en nuchterheid. Hopelijk vergrijpt hij zich in de toekomst niet aan Songbook-materiaal (net als zijn idool Rod Stewart), maar houdt hij het bij zijn mooie zelfgeschreven liedjes.

 

LOSTPROPHETS - 16/4 - MELKWEGDe Lostprophets zijn in Nederland, en dat zullen we weten ook. Na Tilburg is...

MGMT - 28/3 - MELKWEG MGMT is terug met een derde plaat, na de voortreffelijke doorbraak Oracular...