VERSLAG: Heaven 17 - 21/03 - Paradiso

VERSLAG:

Heaven 17

Aan de lange rij van jaren '80-bands die weer bij elkaar komen om concerten te geven, komt voorlopig nog geen einde. Tijdens de '80s Party in Paradiso, Amsterdam staat Heaven 17 op de planken, met de eerste show van hun Europese tour. Gek genoeg debuteert Heaven 17 vannacht in Paradiso. "It took us thirty years to get here", zegt zanger Glenn Gregory.

De band had in de eerste helft van de jaren '80 hitlijstsucces in thuisland Groot-Brittannië met singles als '(We Don't Need This) Fascist Groove Thang', 'Penthouse And Pavement', 'Come Live With Me' en 'Crushed By The Wheels Of Industry'. De grootste hit van Heaven 17 is 'Temptation', dat ook - tot tweemaal toe - de Nederlandse Top 40 haalt. Gregory wordt op het podium bijgestaan door mede-oprichter Martyn Ware (ook één van de oprichters van The Human League, stond in 1978 met Iggy Pop in Paradiso) en zangeres Billie Godfrey.

Op 2 maart van dit jaar speelde Heaven 17 het debuutalbum 'Penthouse And Pavement' voor het eerst volledig integraal live. Dat was het startsein van van een nieuwe reeks optredens. Tijdens de opkomst van Heaven 17 in Paradiso moet het publiek even in de ogen wrijven. Zijn die gezette, kalende oude mannen in die grijze pakken echt Heaven 17? Het blijken inderdaad Gregory en Ware te zijn. Met enige aarzeling wachten de jaren '80-fans het eerste nummer af. Zodra het ijs gebroken is, gaan de feestvierders dan toch overstag.

Frontman Glenn Gregory doet met zijn kale hoofd wat denken aan Alexei Sayle in zijn rol van huisbaas Jerzy Balowski in de Britse comedyserie The Young Ones. Vocaal is hij nog steeds herkenbaar als de zanger van de synthpopgroep Heaven 17. Zangeres Godfrey is een welkome aanvulling op het huidige Heaven 17. Zij neemt diverse vocalen voor haar rekening, onder andere die van 'Temptation' - oorspronkelijk ingezongen door sessiezangeres Carol Kenyon.

Het spreekt voor zich dat 'Temptation' de hit van deze feestelijke jaren '80-nacht is, met heel Paradiso dat meebrult. Ook de singles die buiten de Top 40 vielen, zijn vergeten door de aanwezigen. Zelfs het enige nieuwe nummer tijdens de show wordt met open armen onthaald. Tijdens de toegift lijkt Heaven 17 de aandacht van het publiek te verliezen met de tweede uitvoering van 'Geisha Boys And Temple Girls'; ditmaal akoestisch. De band gaat er als nog met een knaller uit, dankzij een opgefriste versie van het Human League-nummer 'Being Boiled'.

De heren van Heaven 17 zien er dan wel uit als twee saaie ooms die niks om popmuziek geven, maar op het podium bewijzen ze het tegendeel. De muziek van van Heaven 17 blijft ook anno 2010 erg cool.

 

THE CRANBERRIES - 23/3 - HMHTerug van jaren weggeweest: The Cranberries! De rockband uit de jaren uit de...

EVERLIFE - 19/03 - FENIX Een leuke bandpackage staat niet altijd gelijk aan een succesvolle opkomst....