VERSLAG: Le Peuple de l'Herbe - 24/2 - Tivoli

VERSLAG: Steven van Beek  

Le Peuple de l'Herbe

Met een klein tourtje door Nederland (De Helling, Simplon, Melkweg en Watt) probeert Le Peuple de l’Herbe zichzelf opnieuw live te bewijzen. Het nieuwe album Tilt (lees hier onze cd-recensie) geeft daar ook alle aanleiding toe, want op deze plaat hoor je een ouderwetse Peuple, met nummers die live toch ook heel erg de moeite waard kunnen zijn. In een redelijk gevulde Tivoli de Helling te Utrecht bewees de band inderdaad voor een tof drum ’n bass / dancehall / hiphop / jazz / elektro-feestje te kunnen zorgen.

Het onbegrepen voorprogramma Doctor Flake probeerde de zaal op te warmen met een soort DJ Shadow-achtige vaagheid. De goede man ging er zelf prachtig in op, aanbad zijn apparatuur op geloofwaardige wijze maar het aanwezige publiek –op dat moment zo’n 30 man- verkoos eigenlijk logischerwijs de biertap en nam de muziek voor kennis aan. Live komt zoiets niet bepaald uit de verf, zo’n éénling achter een desk met vage muziek.

Ook Le Peuple de l’Herbe heeft eigenlijk altijd erg veel moeite om het publiek te laten dansen. Trompettist / toetsenist / rapper N’Zeng is muzikaal erg goed, maar mist het charisma om het publiek te bespelen. Rapper / beatboxer JC 001 heeft dit charisma wel. Zijn robotstem en zijn ingetogen houding zorgen er echter voor dat de energie van het collectief niet overslaat op de zaal. Reggae-zanger Sir Jean weet het publiek uitstekend te bespelen en zijn aanwezigheid zorgt voor een flink dansende massa. Jammer dat hij muzikaal juist de zwakste schakel is, maar toch blijkt hij onmisbaar.

Met een mix van oud en nieuw werk, waarbij alle facetten van Le Peuple naar voren komen, weet men een uitstekende set neer te zetten. Sommige nummers zijn puur ‘machinaal’ en knallen hard en de toevoeging van de trompet van N’Zeng is eigenlijk altijd superieur. Dat trompetsausje maakt deze band zo vreselijk interessant en dat besef lijkt men steeds meer te krijgen, want de trompet wordt vaker ingezet dan voorheen. Het pauze-nummer komt op naam van JC 001, die beatboxend de muziekgeschiedenis vertelt. Humoristisch en kwalitatief ook erg goed. Le Peuple de l’Herbe verlaat na exact twee uur het podium en leverde in Tivoli de Helling in ieder geval al een uitstekende show af. Deze act misstaat absoluut niet op een groot zomerfestival.

Verslag gemaakt op: 24 februari 2010
 

30 SECONDS TO MARS - 2/3 - HMHJared Leto en band zijn er weer. Met een nieuw album op zak doen ze de HMH in...

WAYLON - 25/2 - EFFENAAR Je moet als zanger heel wat in je mars hebben, wil Motown zijn logootje op je...