VERSLAG: Laura Jansen - 6/12 - Effenaar

VERSLAG:

Laura Jansen - 6/12 - Effenaar

Ieder jaar duiken er een aantal zangeressen op die ineens enorm succesvol blijken. De één heeft een wat langere adem wat hitnoteringen en airplay betreft dan de andere, maar de vrouwelijke vocalisten kunnen bijna altijd rekenen op een hechte fanbase. De Nederlands-Amerikaanse Laura Jansen kwam dit jaar plotseling bovendrijven. De innemende debuutsingle ‘Single Girls’ duidde op jong talent, al bleek de brunette toch al 33. Met een hit op zak in de vorm van de Kings Of Leon-cover ‘Use Somebody’ struint Jansen de Nederlandse poppodia af.

Het optreden begint met de openingszin “Welkom in mijn huisje”. Slechts gewapend met een piano weet Laura Jansen de Effenaar in Eindhoven nagenoeg uit te verkopen. Vanavond dus uitsluitend akoestische nummers, waarbij Jansen zichzelf begeleidt op toetsen. Slechts één enkele keer grijpt de toetseniste naar de ukelele, tijdens het Sesamstraatliedje ‘If Moon Were Cookie’. “Het is één van mijn favoriete liedjes”, vertelt Jansen over riedeltje dat eigenlijk door Cookie Monster gezongen wordt. “Het gaat over iets dat je heel graag wilt en als je het hebt, maak je het kapot. Dat is heel diep.”

In krap een uur tijd schetst Laura Jansen het beeld van het roerige liefdesleven van een jonge vrouw. Zeer geschikte muziek dus voor lezers van Elle en vaste kijkers van de dinsdagavond op NET 5 – waar het liedje ‘Wicked World’ van Jansen de tune is van de serie ‘Floor Faber’, met Georgina Verbaan in de hoofdrol. Ondanks een licht cynische of bittere ondertoon hier en daar, is het merendeel van de liedjes van de zangeres vooral redelijk braaf. De deuntjes zijn eenvoudig doch doeltreffend, met teksten die zowel heel persoonlijk als heel universeel zijn.

Los van een makkelijk te marketen image en dito liedjes, is het vooral de voortreffelijke stem van Laura Jansen waarmee ze de volledige aandacht krijgt van de vrijwel uitverkochte zaal. Schijnbaar moeiteloos zingt ze op virtuoze wijze over haar liefdesperikelen en weemoedigheid. Op een vriendelijke manier licht ze liedjes toe die eigenlijk geen toegelicht behoeven, maar ze laat hiermee zien goed nagedacht te hebben over een verhaallijn in de show. Een echte climax volgt er helaas niet. De verwachting is dat Laura Jansen volgend jaar in grotere zalen zal spelen, na haar gig op Noorderslag. Weinig tijd om op adem te komen dus voor de bevallige brunette.

Verslag en foto's gemaakt op: 06 december 2009

FOTOGRAFIE: Marco Smeets  

Dan Mangan foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Dan Mangan foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Dan Mangan foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 6/12 - Effenaar
 
 

P!NK - 6/12 - AHOYVanavond stroomde de ahoy vol voor de brutaalste pop chick die er is. Dit...

VANVELZEN - 4/12 - EFFENAAR Van Velzen kan nog wel eens een hele grote jongen gaan worden. In Nederland...