VERSLAG: Simian Mobile Disco - 21/10 - Melkweg

VERSLAG:

Simian Mobile Disco - 21/10 - Melkweg

Het is weer de tijd van het jaar dat heel de danswereld zich samenvoegt in één stad. Dj's, producers, labels, boekers komen bij elkaar om te netwerken, nieuw talent te spotten en deals te sluiten. Tijd voor het Amsterdam Dance Event 2009. En dat betekend dat wij worden verwend met veel, heel veel nieuwe en bekende acts en stromingen.

De aftrap is vanavond in de Melkweg en de openingsact is Simian Mobile Disco. Krullenbol James Ford en de blond James 'Jas' Shaw hebben wel ervaring met knoppen draaien. Zo hebben ze de ijzersterke debuutalbums van Klaxons en Artic Monkeys geproduceerd. Hun eigen debuut Attack Delay Sustain Release was ook een hit met een flink aantal knallers erop waar we in 2006 en 2007 in menig club op los danste. Op hun nieuwe Temporary Pleasure disco geïnspireerd samenhangend album.

Live is daar weinig van te merken want beide James' houden wel van knallen. En dat doen ze dan ook een uur lang. Met hits als 'Hustler' en 'Tits & Acid' van het debuut hebben ze daar ook de juiste wapenfeiten voor. Van het nieuwe album schotelen ze ons de tracks van hetzelfde kaliber voor, waarvan het scheurende 'Ambulance' wel een hele vette afsluiter is. Dat de meer melodieuze nummers niet vergeten worden horen we in de zang (wel uit de computer) geörienteerde 'I believe' en 'Cruel intensions'. Dus kan de driekwart gevulde Melkweg lekker aan het dansen. Want heel boeiend is het meestal niet om naar een dance act te kijken.

Daar hebben de heren Ford en Shaw wat op gevonden. In plaats van al het apparatuur op een tafel waar ze achter verstopt staan lopen ze om een ronde tafel met hun apparatuur heen. Zo zit Shaw regelmatig op z'n knieën achter een met kabels en knoppen volle mixer ten grote van een kleine koelkast. Onder de krullen van Ford zien we een arm links en rechts over de tafel komen om de drumcomputer of sequencer bij te stellen. Daardoor zie je ook het oogcontact tussen de twee om op het juiste moment de beat in te zetten.

Geniaal idee dat het geheel veel dynamischer en meer het live gevoel geeft. En het is natuurlijk altijd fijn om te zien én te horen als er weer eens flink gedraaid en geramd wordt op een Korg MS 10. ADE is goed begonnen.

Verslag gemaakt op: 21 oktober 2009
 

STEREO - 23/10 - METROPOOLNooit eerder was het ontstaan van een rockband te volgen op televisie. In het...

WAYLON - 23/10 - EFFENAAR Waylong is de eerste Nederlandse soloartiest op het Motown label. We hebben...