RECENSIE: Damien Jurado & Richard Swift - Other People`s Songs

Jurado
recensie cijfer 2017-02-06 Zowel Damien Jurado als Richard Swift zijn songwriters die het al jaren goed doen in de marges van de alternatieve muziek. Ze schrijven klassieke en soms ietwat psychedelische folknummers waarmee beide heren een vaste groep fans hebben opgebouwd. Voor het album Other People’s Songs: Volume One sloot het tweetal zichzelf enkele dagen op. Met niks anders dan een cassetterecorder, een microfoon en een lijst met nummers die ze graag wilden coveren. Tijdens het luisteren vraag je jezelf af hoe deze heren het gefikst hebben. Voor een opname met zo weinig materiaal, lukt het ze regelmatig toch een vol geluid op te nemen. De gekozen nummers leveren een verrassend repertoire. Geen nummers die je al vaak hoorde, maar onbekende parels die helemaal naar eigen hand gezet worden.

‘Sincere Replies’ is een van de zeldzame gevallen waarin deze opzet succesvol is. Het origineel is van Peter Schikele. Het nummer opent met een fluit en kabbelt vervolgens voort in een kalmerend, doch psychedelisch ritme. Andere arrangement voelen veel meer wereldvreemd aan. ‘Be Not So Fearful’ is origineel van Bill Fay. Het nummer opent met een elektronisch ritme en dreigende drums. De zang moet van heel ver weg komen. Tijdens ‘Sweetness’, van Jimmy Eat World, klinkt de geluidsopname van de zang ruwweg slecht. Je krijgt het idee dat de cassette vertraagd de opname heeft gedaan.

Dat je mooie opnames kan maken op een afgelegen locatie met slechts een cassetterecorder op zak hebben verscheidene muzikanten bewezen. Other People’s Songs: Volume One is echter allesbehalve vergelijkbaar met een plaat als Nebraska. De beide heren hebben een verrassende keuze in repertoire, maar in de vertolking kiezen ze veel het grootse en experimentele pad. Waar Damien Jurado normaal gesproken een meeslepend verhaal vertelt, hangen de nummers nu als los zand aan elkaar.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Damien Jurado & Richard Swift Label:Secretly Canadian
Cover Emiliana Torrini & The Colorist - The Colorist & Emiliana Torrini

Emiliana Torrini & The Colorist - The Colorist & Emiliana Torrini ”My heart is beating like a jungle drum” en dan dat aanstekelijk stukje...

Cover Peter Broderick - Grunewald

Peter Broderick - Grunewald Amper een half jaar na het uitkomen van zijn laatste plaat, brengt Peter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT