RECENSIE: Dansor - Theory Of Love

Dansor
recensie cijfer 2016-07-15 Nederland behoort sinds de jaren `90 tot de top van de dancescene. Er is geen land te noemen dat zoveel top dj`s kent in het scala van stijlen die het genre herbergt. Het is dan ook niet vreemd dat een festival als Amsterdam Dance Event steeds meer uit zijn hemd groeit. Zo`n status heeft tot gevolg dat het voor buitenlandse dj`s nuttig is om in Nederland te gaan wonen. Zo ook de van origine Hongaarse Anett Kulcsar a.k.a. Dansor. Al kwam ze al in 1997 naar Nederland en ontwikkelde ze toen pas haar definitieve interesse in het produceren van house, minimal en techno. Ze bouwde een flinke naam op in het circuit. Ze won Pete Tong`s Bedroom Bedlam en ook Dave Clarke`s ADE Demolition Panel wist ze op haar naam te schrijven. Daarnaast werd debuutalbum Theory Of Love door DJ Mag UK uitgeroepen tot ”Timeless Hit”. Complimenten te over voor dit album van producer, live performer en visual designer Dansor.

Waar de dancescene vinyl zo`n beetje in leven heeft gehouden, verschijnt Theory Of Love juist niet op dit zwarte goud op onze burelen. De zwart glanzende usb-stick op creditcard formaat schept echter hoe dan ook verwachtingen. Het nodigt altijd extra uit wanneer een artiest zijn album aanlevert op een minder gebruikelijk format. Zo klein als de drager is, zo minimalistisch opent Dansor het album met de titeltrack. Hierbij zijn de lage vocalen van Ayden Vice ingetogen en het geheel krijgt een wat duistere, mysterieuze sfeer. Dat is op ‘The Time’ eigenlijk niet anders, de spanning zit hem in een goed geplaatst pianoloopje en breed uitwaaierende samples. Het concept is op het opvolgende ‘Hallo’ hetzelfde. Een lekker kabbelende track die neigt naar deephouse.

‘Hunger Of The Steel’ tapt met hulp van singer-songwriter Jeffrey Sneijder precies op het goede moment uit een ander vaatje. Dit is meer een “echt” liedje, inclusief gitaarsolo en (bijna gesproken) lyrics. Die lijn wordt niet doorgetrokken, want ‘Tryplex’ bevat weer het bekende recept, dat ook op ‘Women Are From Venus’, ‘Inverted Moments’ en ‘Nobody’ wordt gehanteerd. Dit klinkt negatief, maar er is niets mis met dat recept. Stilzitten is uitgesloten, maar het zet je alleen niet op het puntje van je stoel. Dat is wel het geval bij uitschieters als het meer uptempo ‘The Pop Pop’, met hele goede beats en hoogtepunt ‘Feeling’, waarop Dansor een samenwerking aangaat met jazztrompettist Saskia Laroo. De trompetklanken zijn natuurlijk in allerlei effecten ondergedompeld, maar in combinatie met de bliepjes, knorretjes en heerlijke beats van Dansor vormt het geheel een dromerige track die de volle acht en halve minuut je aandacht opeist.

Theory Of Love is gemaakt als een soundtrack voor Dansor`s leven en dat hoor je aan het karakter van de tracks terug. Dansor voert de tracks live graag uit met muzikanten en opvallend genoeg zijn het op haar debuutalbum de songs met andere muzikanten die het meest weten te overtuigen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Dansor Label:Comport
Ellinor

Dear Ellinor - More To LifeAl enkele jaren geleden is de basis gelegd voor het album dat Dear Ellinor...

Cover The Magnetic North - Prospect Of Skelmersdale

The Magnetic North - Prospect Of Skelmersdale ”Music can take you to another place” , wordt er wel eens gezegd. The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT