RECENSIE: Casablanca - Miskantonic Graffiti

Casablanca
recensie cijfer 2016-02-03 Casablanca is een voor het grootste deel Zweedse band waarin de Amerikaanse gitarist Ryan Roxie (bekend van onder andere Alice Cooper) centraal staat. De band staat bekend als een sleazy hardrockband die volgens diverse bronnen haar inspiratie uit bands als Mötley Crüe schijnt te putten. Afgaande op het gebodene op haar derde album Miskatonic Graffiti lijkt dat daarmee de band schromelijk te kort wordt gedaan. De Zweden klinken namelijk een stuk geëngageerder dan de Amerikaanse vuilbekken. De met een jaren tachtig sausje overgoten hardrock van de heren en dame doet eerder wat aan White Lion denken, een band die net als Casablanca ook een serieuze ondertoon in haar muziek bracht. Ook een naam als Winger komt daarnaast geregeld bovendrijven.

Blijkbaar willen ook de Zweden zelf serieus genomen worden en gooien er daarom maar een conceptalbum tegenaan. Het verhaal is opgebouwd rond De Mythologie Van Chuthulu, geschreven door H.P. Lovecraft. Nou komen we in de muziek wel vaker ingewikkelde concepten tegen, maar dit verwacht je niet bij dit soort muziek waarin het meestal over snelle auto’s en mooie vrouwen gaat.

Wanneer we het concept terzijde leggen, blijkt dat de heren tien prettig in het gehoor liggende (hard)rocksongs hebben opgenomen. De band zakt nergens door een ondergrens en zanger Anders Ljung heeft wel wat van dat temerige dat Mike Tramp van White Lion ook in zijn stem heeft. De meest opvallende song is de tien minuten klokkende opener ‘Enter The Mountains’ dat je direct op het verkeerde been zet. Door de psychedelische ondertoon ben je ineens geneigd de band met Monster Magnet te vergelijken. Pas in het tweede deel van het nummer komt de ware aard toch nog een beetje boven dobberen. Ook het hierop volgende ‘Closer’ is afwijkend van het genre en kent een lichte stoner tic. Hierna gaan we wel wat meer de kant op bij wat je van het genre verwacht, al blijft het altijd onderhoudend. Tegen het einde krijgen we het mooie hitgevoelige titelnummer voorgeschoteld, waarna de prachtige ballad ‘She Was The One’ de show steelt.

Miskatonic Graffiti is een prima album waarop opvalt hoe goed Ryan Roxie zijn snaren geselt zonder te overheersen, en een plaat ook die duidelijk maakt dat Casablanca prima in het gehoor liggende, maar toch onderhoudende, songs kan schrijven. Fijne plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Casablanca Label:Despotz Records
Cover Skeptical Minds - Omega-Thanatos

Skeptical Minds - Omega-ThanatosWe stellen ons Skeptical Minds zo voor in een zwartgeverfde repetitiekot...

Cover Danny Bryant - Blood Money

Danny Bryant - Blood Money De vijver der bluesmuzikanten lijkt onuitputtelijk. Al enige tijd drijft daar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT