RECENSIE: Dragony - Shadowplay

Dragony
recensie cijfer 2016-01-02 Het glazuur springt soms spontaan van je tanden bij de eerste rondjes van Shadowplay; de donderende drums, strakke riffs, kekke koortjes, en een soms met iets te strakke broek zingende frontman, het is allemaal zeer bekend bij wie het powermetalgenre kent, maar toch is het niet verkeerd wat de Oostenrijkers van Dragony laten horen. Ok, het klinkt Duitser dan de meeste Duitse powermetalbands, maar de melodieën zijn best te pruimen. Het zestal gaat je nergens verrassen, maar dat is ook niet de intentie van de band. Het draait op Shadowplay om een uur strakke, overwegend vlotte, metal dat gelukkig nergens te cheesy wordt en soms zelfs wat herinneringen aan Helloween oproept.

De band is opgericht in 2007 onder de naam The Dragonslayer Project. Dat bekt natuurlijk niet lekker zodat er voor een wat gangbaarder naam is gekozen. Shadowplay is pas het tweede album van de Oostenrijkers , maar er wordt flink uitgepakt. Want behalve dat de band de overbekende elementen direct vanaf de eerste seconde op tafel gooit, is er een heus orkest opgetrommeld dat in een aantal nummers prominent aanwezig is. Verder hebben we ook te maken met een gastoptreden van ex-Savatage vocalist Zachary Stevens in het tien minuten klokkende ‘The Silent Sun’. Deze epische, ietwat fragmentarische, track vergt overigens wel het uiterste van de luisteraar.

Het grootste minpunt aan deze schijf is dat de gitaren te ver achter in de mix staan. Dat mag best wat pittiger, zoals in ‘Warlock’ en tegen het einde van ‘Dr Agony’ waar de pit er wel wat meer in zit. Verder zijn in sommige songs wat al te zoete passages te horen (‘Babylon’) terwijl men juist in de folky ballad ‘The Maiden’s Cliff’ het verwachte suikergoed links laat liggen. Wat een mooi lied is dit. De wat meer rechttoe rechtaan songs zijn uiteindelijk wel de beste tracks op deze plaat die ondanks de bedenkingen ook wel stiekem lekker weg luistert en die het in het thuisland en bij onze Oosterburen goed gaat doen. Dat kan niet missen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Dragony Label:Limb Music
Divide

The Silent Comedy - Friends DivideEen uit de hand gelopen en ondoordacht project waarbij de drank indirect een...

Cover HAN - Lawless Local Heroes

HAN - Lawless Local Heroes De Groninger Han Uil, artiestennaam HAN , is als leadzanger en gitarist veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT