RECENSIE: Todd Tobias - Tristes Tropiques

Todd Tobias
recensie cijfer 2015-10-21 De gemiddelde luisteraar van alternatieve muziek heeft vast wel eens gehoord van de band Guided By Voices. De band bestaat helaas al een tijdje niet meer, maar vele ex-bandleden hebben inmiddels een ander muzikaal onderkomen gevonden. Zo ook Guided By Voices-producer Todd Tobias. De beste man heeft een productiviteit van hier tot ginder, want alleen in 2013 al zijn er door hem maar liefst 6 albums geproduceerd en heeft hij een fijne soloalbum afgeleverd. Ook in 2015 is Tobias goed bezig, waarvan Tristes Tropiques zijn, tot nog toe, eerste soloalbum van dit jaar is.

Opener ‘Malayakolam’ klinkt zacht en is als een warme golf van geluid. Goede start van het album, en hier laat Tobias het niet bij. Ook ‘Piraha’ is een erg fijn nummer en heeft wel wat weg van Helios. Zo is heel Tristes Tropiques gevuld met erg fijne, zachte songs. Voor ‘Twluk Dalam’ gebruikt Tobias een akoestische gitaar, wat de variëteit zeker ten goede komt.

‘Suvarnabhumi’ is wat dat betreft een van de nummers die eruit springt. De song kent veel verschillende elementen, van synthesizer en gitaar tot elektrische piano en zachte bass. Sowieso gaat Tobias creatief om met geluiden, klanken en ritmes op Tristes Tropiques, want ‘Gharapuri’ klinkt bijvoorbeeld net even een stukje duisterder dan de rest van het album. Op ‘Nan Madol’ klinkt Tobias echter weer een heel stuk mysterieuzer, doch iets minder dreigend. Ook hier maakt Tobias weer proper gebruik van een akoestische gitaar. Het stuk klinkt bijna als uit een sprookjesfilm. De achtergrondgeluiden (loops) beginnen naarmate het album vordert echter een beetje op elkaar te lijken, waardoor het af en toe overkomt alsof Tobias zich er wat dit betreft iets te makkelijk vanaf maakt.

De grote mate aan diversiteit maakt dat Tristes Tropiques een pareltje is geworden. Het album is vrijwel nooit saai, ondanks het feit dat het volledig instrumentaal is. Een ambient-grootheid als Brian Eno of Aphex Twin kunnen we Todd Tobias (nog) niet noemen, maar hij levert wel een zeer mooie en gevarieerde plaat af. We hopen dat zijn productiviteit immer hoog blijft!
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Todd Tobias Label:Tiny Room Records
Cover the Bullfight - La Chasse

the Bullfight - La ChasseHet vierde album van de Rotterdammers van The Bullfight neemt de luisteraar...

BJ

BJ`s Wild Verband - Later Het is een regelmatig terugkerend fenomeen: een muzikant die na een succesvol...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT