RECENSIE: Left Lane Cruiser - Dirty Spliff Blues

LLC
recensie cijfer 2015-10-30 De Amerikaanse hillbilly-punkbluesrockers van Left Lane Cruiser zijn nu typisch van die gasten voor wie je ’s avonds graag een blokje omloopt. Met die ongure koppen zien ze er dan ook vervaarlijk uit. Vervaarlijk klinkt ook de muziek die we op Dirty Spliff Blues voorgeschoteld krijgen. Het is een geluid dat grotendeels afkomstig is uit het noordelijke deel van Mississippi en waarmee inmiddels overleden bluesveteranen als Fred McDowell of R.L. Burnside decennia lang menigeen de stuipen op het lijf joegen. Weet je ook meteen waar Jon Spencer en The Black Keys hun inspiratie vandaan haalden. De fijnbesnaarden onder ons kunnen dit album ook maar het beste vermijden want Left Lane Cruiser geselt de toehoorder met ‘oermuziek’ in de overtreffende trap. Kort samengevat: allesvernietigende slide-akkoorden voorzien van een enorme dosis distortion en beukend maar hevig opzwepend drums- en baswerk, alles onder bezielende leiding van Fredrick ‘Joe’ Evans IV.

Vanaf de eerste tonen in ‘Tres Borrachos’, dat vrij vertaald zoiets als ‘drie zuiplappen’ betekent, is het hek al van de dam en wordt meteen duidelijk met wat voor types we hier te maken hebben en dat het ze zwaar menens is. Keiharde bluesrock in de hoogste versnelling en ook nog eens op zeer overtuigende wijze gespeeld. Hetzelfde geldt voor ‘Elephant Stomp’ dat bovendien een heerlijk zompige en gitaargedreven ‘Swampsound’ bevat, laten ze er geen gras over groeien. Wat dat laatste betreft vinden we nogal wat verwijzingen naar de bij deze heren zo geliefde groene planten. Wat te denken van ‘Tangled Up In Bush’ of de titeltrack ‘Dirty Spliff Blues’. Plotseling krijgt het begrip ‘Stoner Blues’ een extra lading. Wie de behoefte heeft om even lekker achterover te hangen komt bedrogen uit. Dit is allesbehalve relaxed. Het is super-opwindend en het gaat ze nog gemakkelijk af ook. Regelmatig wordt het bewijs geleverd dat speed en weed heel goed samen kunnen gaan. Voor diegenen die daar nu nog aan twijfelen is er ‘Cutting Trees’ waarin Evans een strot opzet die kan wedijveren met Lemmy.

In de studio is het zo te horen allemaal behoorlijk los gegaan maar live schijnt het al helemaal een ervaring te zijn die niet in je koude kleren gaat zitten. Zeer binnenkort is de mogelijkheid daar om het eens mee te maken. Wanneer er zich geen vreemde zaken voordoen bij de douanes, in het verleden waren er nog wel eens problemen met paspoorten, kunnen we het gespuis van Left Lane Cruiser hier in november zomaar tegen het lijf lopen op een podium in het land. Je bent dus in ieder geval gewaarschuwd!
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Left Lane Cruiser Label:Sonic Rendezvous
Cover EZ TV - Calling Out

EZ TV - Calling OutRegelmatig beginnen carrières van bands op een zolderkamer, vaak in de vorm...

Cover Good Riddance - Peace In Our Time

Good Riddance - Peace In Our Time Ook in de (op papier) young man’s game die de hardcore scene heet is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT