RECENSIE: Applescal - For

Applescal
recensie cijfer 2015-05-15 Applescal is het pseudoniem voor Pascal Terstappen. Deze Amsterdamse elektronica producer brengt met For al zijn vijfde album uit. Terstappen weet met zijn muziek een heerlijk klanktapijt te creëren waar de luisteraar zich volledig in kan nestelen. Zijn muziek heeft een prachtig warm geluid en eenzelfde feeling als bijvoorbeeld de muziek van Four Tet, maar wordt soms ook wel vergeleken met Boards of Canada. Ook internationaal is Applescal niet onopgemerkt gebleven, zijn vorige album Dreaming In Key werd door Pitchfork met goede kritieken beoordeeld en het nummer ‘Spring & Life’ eindigde in de BBC Radio playlists. Terecht, want Terstappens muziek is bij vlagen prachtig.

For is een plaat die zowel op de dansvloer als thuis op de bank goed tot zijn recht komt. ‘Like You Do’ en ‘Matter’ bevatten dromerige synthesizergeluiden en fonkelende geluiden. De nummers zijn vaak bedwelmend en staan bol van de organische details.Die details zijn ook terug te horen in ‘Japanese Bubbles’, een nummer dat zijn naam eer aan doet. Het geluid van borrelend water wordt afgewisseld met twinkelende geluiden en stompe beats. Ook ‘Where Are You’ gaat verder met deze combinatie van geluiden. Het hoogtepunt van de plaat komt in de vorm van het nummer ‘Airports’, een uiterst dansbaar nummer met heldere klanken dat juist weer teruggrijpt op het karakteristieke geluid van de Amsterdammer. ‘Borrowing The Past’ (een samenwerking met Rhian Sheehan) sluit het album op zeer fraaie wijze af.

For is een uitgebalanceerd geheel met een uitdagend geluid, mooie warme details en fijne dansbare melodieën. Hopelijk wordt ook deze plaat weer opgepikt in het buitenland, want de muziek heeft zeker een internationale allure. Terstappens muziek verdient het in ieder geval om door veel mensen beluistert te worden. For is namelijk een vrij indrukwekkende en vooral prachtige toevoeging aan zijn oeuvre.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Applescal Label:Atomnation
Cover Rangleklods - Straitjackets

Rangleklods - Straitjackets Straitjacket is de opvolger van Rangleklods’ debuutplaat Beekeeper uit...

Cover Gavin James - Live At Whelans

Gavin James - Live At Whelans De meeste live albums komen van gevestigde artiesten, meestal ter eren van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT