RECENSIE: Adrian Weiss - Easy Game

Weiss
recensie cijfer 2015-01-21 Instrumentale muziek en in het bijzonder albums van gitaristen zijn altijd een moeilijk te bevatten fenomeen. Zelfs wanneer grootheden als Joe Satriani of Steve Vai een plaat opnemen blijft het altijd lastig om een heel album lang de aandacht vast te houden, ondanks alle krachtpatserij op zes snaren. Het is al snel duidelijk dat ook de Duitse gitarist Adrian Weiss het niet lukt om de aandacht te vangen.

Adrian Weiss is overigens niet heel bekend. Hij is inmiddels wel de vaste gitarist in de Duitse powermetalband Gloryful , al is ook die band niet bepaald bekend. Easy Game is de tweede soloplaat van Weiss die laat horen een zeer begenadigd gitarist te zijn.

Naast een drummer (Lars Zenner) en bassist (Marcel Willnat) heeft Weiss ook nog legertje gasten opgetrommeld die her en daar wat solo’s toevoegen aan al het geweld van Weiss.

Zoals eerder gezegd is het ook nu dus buitengewoon moeilijk om de 52 minuten in een ruk uit te zitten, omdat er eigenlijk weinig echt memorabele melodieën te vinden zijn tussen alle metal, rock, fusion en jazz. Overal horen we de virtuoze solo’s van Weiss doorheen tetteren. Zeker de man kan spelen als een bezetene, maar de eerste vier nummers van de plaat zijn eigenlijk onderling inwisselbaar. Pas bij track nummer vijf (‘The Last Days’) veren we even op, omdat we een stukje blues horen voordat Weiss zich weer volledig verliest in noest soleerwerk. In het nummer hierna dat ‘Hacienda’ getiteld is horen we wat surfgitaar op een lekker Latijns ritme, tussen de dominante solo’s van Weiss. Dit is eigenlijk wel het hoogtepunt van de plaat, want ook hierna verliest de man zich weer volledig in zijn gitaar. Met als positieve uitzonderingen het van tegendraads ritmes voorziene ‘The Offering’, dat soms wel wat aan The Shadows doet denken en het lekker langzame en bluesy ‘Night Owl’.

Hoe virtuoos het spel van Weiss ook is en hoe goed de andere muzikanten een lekker bedje voor onze Duitse vriend neerleggen, het is allemaal wat teveel van het goede. Een goede instrumentale gitaarplaat maken is gewoon heel moeilijk, en ook Weiss bewijst op Easy Games dat een briljante gitarist niet per definitie een goede plaat aflevert.
Recensent:Jan Didden Artiest:Adrian Weiss Label:Eigen Beheer
Cover Björn Riis - Lullabies In A Car Crash

Björn Riis - Lullabies In A Car CrashHet Noorse Airbag is hard op weg een grote band in de progrockscene te...

Cover Devin Townsend Project - Z²

Devin Townsend Project - Z² We zijn nog maar net bijgekomen van de vele releases van Devin Townsend de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT