RECENSIE: Lunatic Soul - Walking On A Flashlight Beam

Lunatic Soul
recensie cijfer 2014-12-29 Mariusz Duda is een bezig baasje. Wanneer hij niet met zijn band Riverside in de studio zit of op pad is, steekt hij al zijn energie in zijn soloproject Lunatic Soul. Walking On A Flashlight Beam is alweer het vierde album van de bescheiden Pool. Daarbij moet wel gezegd worden dat de eerste twee platen van Lunatic Soul kort na elkaar uitkwamen en het in feite dus een dubbelalbum is, terwijl derde plaat Impressions voor het grootste deel gevuld is met leftovers van die twee platen.

Wat Duda laat horen op zijn platen van Lunatic Soul staat over het algemeen redelijk ver af van zijn werk met progrockgigant Riverside. Wat uiteraard wel blijft is de prettige stem van Duda die uit duizenden herkenbaar is. Muzikaal is de muziek van Lunatic Soul rustiger, zweveriger en neigt het regelmatig naar ambient. Dat was op de vorige drie platen al zo en dat is op Walking On A Flashlight Beam niet veel anders. Duda speelt alle instrumenten zelf, op de drums na die door ene Wawrzyniec Dramowicz worden ingevuld.

Ondanks alle zweverigheid is ook de vierde langspeler onderhoudend en een waar genot om naar te luisteren. Onderuitgezakt met de koptelefoon op en de ogen dicht wordt je de muziek ingezogen en is het ruime uur dat de plaat duurt voorbij eer je er erg in hebt. De vrij somber overkomende muziek wordt ondersteund door even zo sombere en poëtische teksten waarin onzekerheid over de wereld en vooral over Duda zelf doorklinkt. ”So maybe I shine by reflecting light, and in the world of fiction i’ve settled in, condemned myself to solitude” zingt hij in het Porcupine Tree-achtige ‘Pygmalion’s Ladder’. Dit twaalf minuten durende nummer is een bijzonder indringend werkje en het absolute hoogtepunt van het album.

Blijkbaar werkt het maken van een soloalbum therapeutisch want Duda lijkt er van op te knappen getuige de tekstregel ”I Feel Like i left my shell behind” in het vol met ambientklanken gestopte ‘Sky Drawn In Crayon’. Het wordt gevolgd door de afsluiter ‘Walking On A Flashlight Beam’ dat enigszins de kant van Pink Floyd opgaat. Daarvoor hebben we ook nog genoten van briljante songs als ‘Cold’ met prachtige trance-achtige electronica in het Kraftwerk straatje en het meer rock georiënteerde ‘Gutter’, dat vooral opvalt door het uitzonderlijke basspel van Duda.

Walking On A Flashlight Beam doet in al haar sombere pracht wel wat denken aan het album dat Bruce Soord (The Pineapple Thief) en Jonas Renkse (Katatonia) vorig jaar opnamen. Liefhebbers van dat album, maar ook de vele fans van Riverside zullen zich zeer vermaken met dit meesterwerk van Mariusz Duda en zijn Lunatic Soul.
Recensent:Jan Didden Artiest:Lunatic Soul Label:Kscope
Cover Bloodbath - Grand Morbid Funeral

Bloodbath - Grand Morbid FuneralHet was een van de best bewaarde geheimen in metalland, wie zou Mikael...

Cover KingFisher Sky - Arms Of Morpheus

Kingfisher Sky - Arms Of Morpheus Hoewel Kingfisher Sky te pas en te onpas als gothic metalband wordt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT