RECENSIE: Billy The Kid - Horseshoes & Hand Grenades

Billy The Kid
recensie cijfer 2014-12-04 De kans dat je de muziek van het Canadese Billy The Kid al eens hebt gehoord is groot wanneer je één van de vele MTV-real-life-soap-series volgt. Het zijn series als 16 And Pregnant. Ook in de uitzendingen van American Idols werden de composities van zangeres en muzikante Billy Pettinger onder de aandacht gebracht. In dit type programma’s bevindt zich zeer waarschijnlijk de doelgroep voor deze poppy rockchick.Maar vergis je niet, het succes in haar eigen land heeft ongekende proporties aangenomen en is het resultaat van een behoorlijke dosis eigenzinnigheid, door veelal alles in eigen beheer te houden, en er keihard voor te werken.

Onlangs werd Horseshoes & Hand Grenades, het vierde album onder de naam Billy The Kid, uitgebracht. Voor de productie werd Frank Turner aangesteld en alsof dat nog niet genoeg was verleende hij daarbij ook nog eens muzikale en vocale bijstand op enkele tracks. Zo horen we hem samen met Pettinger fijn duetteren op ‘This Sure As Hell Ain’t My Life’, waarin, vergeleken met de rest van het album, een serieuze poging wordt gedaan om het geluid van Billy The Kid een stuk volwassenheid mee te geven. Kan geen kwaad tussen liedjes waarin voornamelijk onderwerpen als hoge telefoonrekeningen en onbeantwoorde liefdes breed worden uitgemeten. In combinatie met de toegankelijke en lichtvoetige pop waarmee dit album rijkelijk gevuld is, zijn het ballads als ‘Thoroughfare’ of het meer uptempo en semi-akoestische ‘Walkin’ Around Hotel Blues’ die het verschil maken.

Juist op het moment dat de aandacht halverwege het album lijkt te verslappen, voornamelijk veroorzaakt door de wat monotone vocalen, en we ons bezorgd gaan maken over de singer-songwriterkwaliteiten van de huidige generatie, weet Billy The Kid vanwege het Gaslight Anthem-achtige ‘Lord Let Me’ en het prachtige akoestische ‘Young + On Fire’ in de blessuretijd nog net een derde ster te scoren.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Billy The Kid Label:Xtra Mile Recordings
Cover The SixxiS - Hollow Shrine

The SixxiS - Hollow ShrineDe aanloop naar Hollow Shrine , het debuut van The SixxiS , kent een lange...

Cover Spring Offensive - Young Animal Hearts

Spring Offensive - Young Animal Hearts Iedereen kent onderwijl wel de Mama-Appelsapjes van deze wereld. Zomer in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT