RECENSIE: Adam Cohen - We Go Home

Adam Cohen
recensie cijfer 2014-10-02 Het lijkt bijna alsof het Cohen geslacht deze maand een muzikale familievete aangaat. Zowel vader Leonard als zoon Adam Cohen brengen een nieuwe plaat uit. Bij voorbaat schiet de grote Leonard Cohen in verkoopcijfers ongetwijfeld zijn nageslacht voorbij, de timing is wel opvallend aangezien Adam altijd geprobeerd heeft zich te onderscheiden van zijn vader. Op het vorige album schoof hij echter meer in de richting van Leonard Cohen:met We Go Home horen we nog duidelijker de geest van de Canadese legende.

De plaat bevat elf nummers waarop Adam Cohen zijn poëtische gedachten over liefde laat ronddwalen. Dit brengt hij op subtiele wijze, in interactie met zijn vrouwelijke achtergrondvocalen, tot leven. Het is de combinatie van gospelritmes en puur songwriterschap dat nummer als ‘Put Your Bags Down’ en ‘Love Is’ haar kracht geven. Door de kalmte waarin deze nummers opgebouwd zijn weten ze voortreffelijk te betoveren. Het is deze aanpak die zwaar leunt op de erfenis van Leonard Cohen.

We Go Home is bewust muzikaal klein gehouden. In tegenstelling tot zijn vader, wordt er weinig met de wereldmuziek geflirt. Dat plaat klinkt daardoor meer als een singer-songwriter van deze tijd. Het folky ‘We Go Home’ had zo afkomstig kunnen zijn van The Lumineers: het lied heeft een heerlijke opbouw waarbij het nummer in het refrein swingend los gaat met een koortje en catchy refrein. Het lied heeft alle potentie om de hitlijsten te bestormen.

Bovenal is Adam Cohen een echte zanger. Zijn stem is krachtig en regelmatig maakt hij indruk met zijn grote bereik. Tijdens ‘Swear I Was There‘ hoor je een indrukwekkende schreeuw. De grote Leonard Cohen heeft het zingen nooit daadwerkelijk beheerst. Dat maakt dat, hoewel Adam meer dan ooit op zijn vader leunt, We Go Home ook de contouren laat zien van een zanger die zijn eigen stijl ontdekt en nog heel groot kan worden. Deze plaat levert in ieder geval een prima gelijkspel op binnen de familie Cohen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Adam Cohen Label:V2 Records
FLH

Southern Sunrise - Feels Like HomeDe band Southern Sunrise is half Nederlands en half Engels. Opgericht in...

TDBB

Dynamite Blues Band - Shakedown & Boogie ”The circus has left town….permanently!” Met die woorden werd in augustus...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT