RECENSIE: Luluc - Passerby

Luluc
recensie cijfer 2014-08-08 Passerby is het tweede album van het Australische duo Luluc, dat bestaat uit Zoë Randell en Steve Hassett. Samen maken ze fijne, rustige indiefolk. In Nederland zijn ze vrijwel onbekend en voorlopig hebben ze enkel shows in Amerika op de planning staan. De kans is overigens redelijk groot dat dit met het uitbrengen van deze plaat zou kunnen veranderen.

Op het eerste nummer ‘Small Window’ is al te horen hoe ongelofelijk goed de stemmen van Randell en Hassett bij elkaar passen. Randells stem is op zichzelf erg mooi, maar wordt op een zeker moment ietwat saai. Het is daarom spijtig dat een deel van de nummers ( ‘Without A Face’ en ‘Passerby’) niet of nauwelijks samenzang van het duo bevat. Gelukkig komt deze gedurende de rest van het album wel weer terug, met als hoogtepunten ‘Winter Is Passing’ en ‘Early Night’.

De zeer minimale begeleiding benadrukt die samenzang en geeft een kalme en prettige sfeer aan de hele plaat. Hiervoor zet de begintrack de perfecte toon voor de rest van het album, want het blijft voornamelijk bij gitaar met zo nu en dan een aantal additionele instrumenten. Afsluiter ‘Star’ bevat tevens nog een strijkarrangement, dat de melancholische sfeer goed versterkt en het nummer een extra dimensie weet te geven, als mooie afsluiting van de plaat.

Verder zijn de teksten van Luluc erg mooi. Zo zingen ze in ‘Without A Face’ het volgende: ”Oh you like to pine about it in your prettiest disguise . And words fall down like water spilling from your eyes”. In ‘Reverie On Norfolk Street’ staat de volgende strofe: ”Once this was the biggest place now it just feels small too. How can it be that I was ever scared of loving you? It was just the time, a need for rhyme, in amongst the blue. I guess I could confess I really needed you”. Het duo schrijft voornamelijk dromerige teksten waarin veel natuurverschijnselen voorkomen. Je houdt er van, of je houdt er niet van en soms kan het leiden tot singer-songwriter clichés, maar vaak komt het op Passerby wel mooi uit de verf.

De teksten zijn mooi, de minimale begeleiding is bijzonder prettig en de stemmen van de twee helften van Luluc passen meer dan perfect bij elkaar. Passerby heeft een rustige, fijne en soms melancholische sfeer. Het bevat tien kalme en mooi gezongen songs die fijn zijn om te luisteren op een stille ochtend of tijdens een terugreis na een lang(e) dag, week, maand of jaar. “Ik heb Passerby op repeat gedraaid, het was maandenlang het enige album waar ik naar wilde luisteren”, sprak Matt Berninger, de zanger van The National. En gelijk heeft hij.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:Luluc Label:Subpop
Cover Jonah Tolchin - Clover Lane

Jonah Tolchin - Clover LaneDe gemiddelde muziekluisteraar zou bijna denken dat de genres americana en...

Cover JJ - 'V'

JJ - 'V' Na vijf jaar heeft de Scandinavische Indiepopband jj de kleine letters laten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT