RECENSIE: Valkyre - Our Glorious Demise

Valkyre
recensie cijfer 2014-02-07 Hoewel je België niet direct associeert met Female Fronted Metal komen gelukkig ook daar bands voor die de vlag van het genre hoog houden. Al zijn de Belgische symfonische- en gothic metal bands lang niet zo bekend als bands als Within Temptation, Nightwish of Epica, er zit voldoende kwaliteit bij onze Zuiderburen. Zo kennen we, ter ziele gegane, bands als Gwyllion en Sengir, maar ook Nightqueen is een band die aan de weg timmert.

Nu moet het dan ook met Valkyre gaan gebeuren. De band heeft eerder al enkele EP’s in eigen beheer vervaardigd, maar heeft nu eindelijk onderdak gevonden bij een Duits label, met de toepasselijke naam, Valkyrie Rising. Bij dit label hebben de zes Belgen hun debuutplaat Our Glorious Demise uitgebracht.

Valkyre is opgericht in 2004 door de uit Sengir afkomstige gitarist Kris Scheerlinck. Nadat de band twee demo’s had uitgebracht werd het een tijdje stil rond Valkyre, maar het debuut doorbreekt die stilte. Behalve dat de band onderdak heeft gevonden bij een label, heeft Valkyre ook hulp gekregen van Siggi Bemm die de plaat in de befaamde Woodhouse Studio heeft gemixt en gemasterd.

Our Glorious Demise bevat een verzameling ijzersterke songs, waardoor het niveau de hele plaat lang hoog is. De band bewandelt weliswaar de geijkte paden van symfonische- en gothic metal, maar heeft wel duidelijk haar eigen geluid. De stem van Claudia Michelutti is daar debet aan. De zangeres klinkt soms wat dun en een beetje pieperig, maar zingen kan ze prima. Hier moet je wel van houden, maar als je er eenmaal aan gewend bent laat de plaat je niet meer los.

De plaat begint flitsend met twee vlot doorroffelende songs, waarna met het prachtige ‘A Good Day To Die’ zowel de poppy als de gothic kant van de band naar voren komt. Het rustige piano-koorintermezzo zorgt voor de afwisseling, waarna een mooie gitaarsolo het nummer naar een hoger plan tilt. Het daaropvolgende ‘Will U Be There’ heeft door het gebruik van een viool een folky karakter. Ook de powerballad ‘Walk My Love’ is van een hoog niveau. Ook hierna zakt de plaat nergens in. Vooral het Leaves’ Eyes-achtige ‘Consolamentum’ en het afwisselende ‘Whispering Thoughts’ springen eruit. De intieme pianoballade ‘I Am Here’ sluit de plaat in stijl af.

Our Glorious Demise is een hele goede plaat, al zou het stemgeluid van Claudia Michelutti voor sommige luisteraars een beletsel kunnen zijn om volledig van de sterke songs te kunnen genieten. Wie haar stem wel kan waarderen zal zeker voor deze plaat vallen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Valkyre Label:Hard Life Promotion
Cover Tad Morose - Revenant

Tad Morose - RevenantWanneer je als band zoveel tegenslag hebt te verwerken als Tad Morose de...

Cover Manolo Panic - Helpless & Strange

Manolo Panic - Helpless & Strange Bij toeval ontmoeten drie muzikanten elkaar in een platenzaak in Zwitserland....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT