RECENSIE: Karmakanic - Live In The US

Karmakanic
recensie cijfer 2014-02-18 Karmakanic is het geesteskind van Jonas Reingold. De virtuoze bassist van The Flower Kings heeft met deze band een mooie uitlaatklep gevonden voor zijn eigen ideeën. De muziek van de Zweedse band vertoont weliswaar verwantschap met The Flower Kings, maar zoekt het toch vooral in het iets meer traditionele progrock-geluid. Natuurlijk kan Reingold zijn afkomst niet verloochenen. Hij is tenslotte een onmisbare schakel binnen The Flower Kings.

De band heeft alweer vier onberispelijk klinkende studioalbums uitgebracht en om ons te laten horen dat de band ook op het podium tot grote hoogten weet te komen heeft men een livealbum uitgebracht.

De plaat heet Live In The US en beslaat twee schijfjes. Op deze twee cd’s staan niet meer dan acht nummers, maar die duren dan ook allemaal behoorlijk lang. Geheel in de traditie van het genre horen we breed uitwaaierende toetsen- en gitaarpartijen, virtuoos baswerk en instrumentale passages waarbij de noten je om de oren vliegen. Kortom smullen voor de liefhebber, al is het soms wel wat teveel van het goede. Zo wordt je flink zenuwachtig van het enorme gepiel in ‘Do U Tango’ waarin het wereldrecord “hoeveel noten kan ik per minuut spelen“ ruimschoots wordt verbroken.

Daarentegen is het prachtige ‘When The World Is Caving In’ een mooie toegankelijke progrock-compositie vol fraai gitaarwerk en sfeervol toetsenspel. In het nummer wordt kundig geschakeld tussen de rustige stukken en de wat ruigere momenten. Vooral de warme, licht nasale stem van Gӧran Edman valt hier op.

Ook in het bijna vijftien minuten durende ‘Where Earth Meets The Sky’ zingt Edman prachtig, al zijn het hier de instrumentale stukken die de boventoon voeren. In die stukken flirt Karmakanic nadrukkelijk met jazz. Het wat meer rechtlijnige ‘Turn it Up’ en ook ‘1969’ zijn ter compensatie weer wat steviger, maar ook hier is het altijd afwisselend wat Karmakanic laat horen. De afsluiter van het eerste schijfje, het hemeltergend mooie en emotionele ‘Eternally’, is het absolute hoogtepunt van dit album.

Op het tweede schijfje vinden we slechts twee nummers, die samen ruim een half uur muziek vertegenwoordigen. Het ruim twintig minuten durende ‘Send A Message From The Heart’ is de hoofdmoot van de tweede schijf. Het nummer bevat alle elementen die progrock zo herkenbaar maken.

Live In The Us laat horen dat Karmakanic live bijna hetzelfde klinkt als in de studio, al klinkt het allemaal wel wat te netjes en enigszins afstandelijk. Omdat ook het publiek wat ver weg klinkt zou Je bijna vergeten dat je met een liveplaat te maken hebt. Iets meer peper had wel gemogen. Live In The Us heeft dan ook meer weg van een verzamelalbum dan van een liveplaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Karmakanic Label:Reingold
Cover The Pineapple Thief - Introducing...

The Pineapple Thief - Introducing...Een plaat van the The Pineapple Thief draaien betekent sfeer binnen halen....

Cover Nina Persson - Animal Heart

Nina Persson - Animal Heart Nina Persson , Nina Persson... Ik hoor u denken: "die naam doet in de verte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT