RECENSIE: The Green - HawaI`I `13

Green
recensie cijfer 2013-10-25 In principe heeft het eiland Hawaiï alles in zich om voortreffelijke reggae muziek voort te brengen. Mooie stranden en een relaxte levensstijl lijken het ideale recept voor degelijke reggae te vormen. Desondanks blijft de muzikale kennis rond het eiland meestal beperkt tot Israel Kamakawiwo’ole met zijn hitsingle ‘Over The Rainbow’. Het tweede album van The Green kan daar misschien verandering in brengen. Het gezelschap schoot met het album gelijk naar de eerste positie van de Billboard Reggae Charts. Volkomen terecht, Hawai’i 13 is het beste reggae album dat er in lange tijd uitgebracht is.

Met producer Danny Kalb, bekend van Jack Johnson en Ben Harper, achter de knoppen weet de band een coherent, meeslepend geluid te produceren. Vanaf het moment dat de gospelopening overgaat in een voortreffelijk rootsritme ben je eigenlijk al overtuigd. Dit is wat er op reggae gebied nodig was. De groep brengt muziekstijlen als R&B, soul en gospel naar de reggae. Nergens is de mix van muzikale genres er te dik bovenop gelegd.

‘Something About It’ doet bijvoorbeeld sterk aan Damian Marley denken. De reggae melodie wordt in het refrein iets opgeschroefd met een springerig dancehall ritme. Door de toevoeging van een jankende elektrische gitaar krijgt het nummer ook meer power dan de gebruikelijke reggae. De jankende blazerssectie tijdens ‘Hold Me Tight’ vormt, dankzij haar combinatie met een sterk dub ritme, de ideale basis voor een joint. Het nummer doet denken aan een swingende versie van Fat Feddy’s Drop.

Het is al geruime tijd duidelijk dat je voor vernieuwende reggae muziek niet meer in Jamaica moet zijn. Langzaam beginnen verschillende hoeken van de wereld de scène over te nemen. Na Nieuw-Zeeland, Italië en het Afrikaanse continent kan nu ook Hawaiï zich officieel in het rijtje scharen. The Green heeft alles in zich om het komende festival seizoen zowel de reggae festivals als de meer pop georiënteerde evenementen over te nemen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Green Label:Easy Star Records
Cover Devin Townsend Project - The Retinal Circus

Devin Townsend Project - The Retinal CircusHet is altijd weer een feest wanneer je iets van Devin Townsend mag...

Cover Town of Saints - Something To Fight With

Town of Saints - Something To Fight With In 2010 ontmoetten Harmen Ridderbos (zang, gitaar) en de Finse Heta...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT