RECENSIE: Exploded - Gathering All Destructive Strength

Exploded
recensie cijfer 2013-10-30 Gather All Destructive Strength, zo heet de eerste in eigen beheer opgenomen EP van het Rotterdamse thrashmetal-collectief Exploded. De muziek die de heren spelen heeft – en dat hebben ze ongetwijfeld vaker gehoord – een flinke Slayer-tic.

Wat wel heel anders is aan de muziek van het vijftal is de stem van Erwin Van Veldhoven, die zo lijkt weggelopen uit een hardcore band. “...I Sing Like A Tortured Pig” vertelde Tom Araya (Slayer) ooit eens in een interview. Nou, Erwin Van Veldhoven klinkt als een varken dat niet alleen gemarteld wordt, maar ook nog eens langzaam en pijnlijk geslacht. Of hij dat als een compliment mag beschouwen laten we maar in het midden, maar zijn stem is zonder meer een kwestie van smaak. Het maakt in ieder geval dat de muziek flink opvalt.

Het intro en vier nummers houden je goed bij de les, al ligt bij Exploded eenvormigheid enigszins op de loer. Door de speelduur van ruim twintig minuten heb je daar op deze EP echter geen last van. De muzikanten zetten een strakke pot thrashmetal neer die verre van origineel is, maar gewoon lekker klinkt.

‘Born To Thrash’, de afsluiter, laat er geen misverstand over bestaan waar het de vijf heren om te doen is. Het slepende metalnummer is qua riffs enigszins een samensmelting tussen ‘Metal Church’ van de gelijknamige band en ‘The Four Horsemen’ Van Metallica. Het hoogtepunt is ‘Master’ dat ook wel iets heeft van Sepultura ten tijde van Beneath The Remains. Net zoals ‘Play And Die’ overigens. Daarbij hoor je natuurlijk overal die Slayer-invloeden. Het meeste nog in ‘The Wolf’.
Het is even wennen aan die stem, maar Exploded profileert zich als een veelbelovende band. Ze moeten nog flink groeien. Maar de eerste aanzet is daar.
Recensent:Jan Didden Artiest:Exploded Label:Eigen Beheer
Cover Matthieu Chedid - Il

Matthieu Chedid - Il “Misschien worden mijn woorden niet begrepen, maar mijn muziek wel, dat is...

Cover Johnny Flynn - Country Mile

Johnny Flynn - Country Mile Een van de onvervalste folktelgen uit de Londense muziekscene, zo mag Johnny...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT