RECENSIE: Pet Shop Boys - Electric

PSB
recensie cijfer 2013-07-20 In de jaren ’80 scoorde het Britse duo Pet Shop Boys grote hits met synthpop-nummers als ‘West End Girls’, ‘Suburbia’ en ‘It’s A Sin’. De grootste hit had de band echter halverwege de jaren ’90 met ‘Go West’, een cover van de The Village People. Sindsdien is het succes, in ieder geval in ons land, een stuk minder geworden, maar de groep bestaat nog steeds en is met Electric alweer aan haar twaalfde studio-album toe. Op dit album, dat werd geproduceerd door Stuart Price (Les Rythmes Digitales), horen we geen synthpopliedjes in het verlengde van de oude hits, maar een zeer dansbaar geluid vol invloeden uit house en electro.

Electric opent sterk met ‘Axis’, een dansbaar nummer met vocoder-stemmen die aan Kraftwerk refereren. Nummers als ‘Shouting In The Evening’, ‘Inside A Dream’ en met name afsluiter ‘Vocal’ liggen in het verlengde van de openingstrack. Laatstgenoemde track is een eerbetoon aan dansmuziek en uitgaan in clubs. ‘Fluorescent’ is wat trager en komt wat somberder over.

‘Bolshy’ heeft wat meer een liedjeskarakter en dit geldt in nog sterkere mate voor de sterkste track op het album, ‘Love Is A Bourgeois Construct’. Alleen de titel is al briljant! In deze lekkere electro/synthpopsong zit een grappige verwijzing naar het koortje uit ‘Go West’ en de zang van Neil Tennant doet denken aan die uit de oude hits.

Een andere uitschieter is ‘The Last To Die’, een cover van Bruce Springsteen. Tennant en zijn partner in crime Chris Lowe maken van Springsteens anti-oorlogssong een heerlijk stampende dancetrack, zonder de geloofwaardigheid van de boodschap aan te tasten.

Ook het wat meer melancholische ‘Thursday’ is een lekker nummer, alleen had de bijdrage van rapper Example wel achterwege mogen blijven. Deze voegt namelijk weinig toe.

Ook al scoren ze dan geen hits meer, Neil Tennant en Chris Lowe laten met Electric horen dat ze nog steeds goede muziek kunnen maken. Kom er maar in met dat Pet Shop Boys-alarm!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Pet Shop Boys Label:X2
Cover The Urban Voodoo Machine - Rare Gumbo

The Urban Voodoo Machine - Rare GumboHet derde studioalbum Love, Drink & Death van The Urban Voodoo Machine...

Cover Smith Westerns - Soft Will

Smith Westerns - Soft Will De indierockers van Smith Westerns vonden in 2011 met het album Dye It...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT