RECENSIE: Bruce Soord & Johan Renske - Wisdom Of Crowds

Bruce Soord
recensie cijfer 2013-06-26 Wanneer één van de beste progrock-muzikanten een samenwerking aangaat met één van de mooiste stemmen uit de metal, dan moet dat wel een bijzonder resultaat opleveren. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Wisdom Of Crowds van Bruce Soord & Jonas Renske is om je vingers bij af te likken.

Het leek op zich een vreemde combinatie toen bekend werd dat de frontmannen van Pineapple Thief en Katatonia samen een album gingen maken, maar het resultaat stelt ons niet teleur. Bruce Soord schreef de muziek voor het album terwijl hij de stem van Jonas Renske in gedachten had, om vervolgens aan de Zweed te vragen of hij zin had om de plaat in te zingen. Gelukkig voor ons kon hij een gaatje in zijn agenda vinden. Verwacht overigens geen mix van Pineapple Thief en Katatonia, maar de muziek van de heren gaat soms wat richting de rustige kant van Porcupine Tree en Anathema en heeft een flink postrock-sausje meegekregen. Zelfs schaarse triphop-invloeden zijn in de muziek van de heren te ontdekken.

De wat kale instrumentatie geeft de warme en melancholische stem van Renske alle ruimte. De plaat is over het algemeen rustig en ingetogen en heeft zeker zijn tijd nodig, maar dan ontvouwt zich iets prachtigs.

De eerste minuten van ‘Pleasure’, waar een mooi basloopje de warme stem van Renske begeleidt, zorgen al direct voor kippenvel. In het titelnummer zorgt een triphop-achtig ritme voor een licht zomers geluid. In weerwil tot de sombere tekst van Renske over een verwrongen relatie. Het psychedelische ‘Radio Star’ geeft door de vervormingen van stem en gitaar een ongemakkelijk gevoel, maar intrigeert enorm. Heel afwisselend is ‘Frozen North’, dat een akoestisch folk-achtig couplet heeft dat wordt gecombineerd met een stevige riff in het refrein.

Het meest bijzondere nummer is ‘The Light’ waarin Soord een heus tranceritme op de mat legt. De minimale, maar effectieve pianomelodie en de machtige zanglijn van Renske zorgen opnieuw voor een grote dosis kippenvel. Net als de gitaarsolo halverwege. Ook ‘Stacked Naked’ handelt over relationele problemen, maar het huppelende triphopritme en de minimale instrumentatie zijn een prachtig bedje voor de stem van Renske. De lekkere gitaarriff geeft daarbij toch nog een beetje een Katatonia gevoel.

Na twee vrij rustige maar smaakvolle songs, die iets meer tijd nodig hebben, volgt het briljante slotakkoord ‘Flows Through You’, dat door de vervormde noise en elektronica enorm intrigeert en enigszins ongrijpbaar is. Na afloop van al dit fraais komt er ook nog een hidden track voorbij die ook de moeite meer dan waard is.

Wisdom Of Crowds is een plaat die eigenlijk niet te beschrijven valt, maar die je met je ogen dicht tot je moet nemen. Het is een onderhoudend en melancholisch werkstuk waarvoor woorden te kort schieten. Ondanks dat het niet heel veel met metal te maken heeft, is dit een plaat waar Katatonia fans - die over het algemeen zeer ruimdenkend zijn - zich uitstekend mee kunnen vermaken. Perfectie schijnt niet te bestaan, maar Soord en Renske komen griezelig dichtbij. Dichtbij genoeg om de maximale score te krijgen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Bruce Soord & Johan Renske Label:Kscope
Cover Notti Del Terrore - Havoc

Notti Del Terrore - HavocHet Belgische Notti Del Terrore heeft al eerder een album uitgebracht en...

Cover Levin - Between The Lights

Levin - Between The Lights Ook Zwitserland brengt jongens met een akoestische gitaar voort. Gelukkig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT