RECENSIE: Haraball - Sleep Tall

Haraball
recensie cijfer 2013-07-12 Haraball bestaat uit een vijftal Noorse jongens die al jaren hardcore-punk maken. Toch zag deze band pas een jaar of twee geleden in Oslo het licht. Gitarist en producer Trond Mjøen spendeerde elke minuut waarin hij niet bezig was met zijn andere bands (Euroboys, niet googelen, en Mirror Lakes) aan Sleep Tall. De overige bandleden van zijn voorgaande bands Tiebreak en Fairfuck bleven ook plakken. Aan ervaring ontbreekt het dus niet. Maar is de ‘doorstart’ van de jongens genoeg?

De man op het hoesje heeft het er in ieder geval moeilijk mee. Voorovergebogen op een barkruk, met het voorhoofd op de bar en zijn gesmolten gezicht uitgesmeerd over het houtwerk wordt de toon gezet. is een agressief klinkende plaat, met vijftien nummers waarvan het langste tweeënhalve minuut duurt. Het gemiddelde ligt echter rond anderhalf. Zelf beschrijft Haraball het als “maximum musical energy effect per second”. Zo kan je het noemen.

Je kan het ook luiheid noemen. Vrijwel alle nummers lijken namelijk op elkaar. Er wordt zonder pardon in een hoog tempo doorgebeukt, maar de liedjes zijn zo kort dat niets echt blijft hangen. Zelfs ‘Jeremy Smoked’, een nummer dat nog een aardig riffje in huis heeft, duurt een krappe minuut. Als luisteraar zit je tussen twee vuren. Je wilt het wel leuk vinden, maar je krijgt er de kans niet voor. Het volgende, gelijkende nummer treedt alweer aan.

Zo bevat Sleep Tall dus geen enkele echte beklijver. Dat is jammer, zeker omdat de heren al zo lang bezig zijn. De lobby die gitarist William Øberg tien jaar van zijn leven heeft gekost, had hem wel bespaard kunnen blijven. Deze muur van gitaar- en schreeuwgeweld is eigenlijk een saaie, grijze, gammele gipsplaat, die flinterdun is maar desondanks toch een beklemmend gevoel geeft.
Recensent:David van der Lof Artiest:Haraball Label:Fysisk Format
Cover The Telstar Sound Drone - Comedown

The Telstar Sound Drone - ComedownHet debuutalbum van Telstar Sound Drone heeft even op zich laten wachten....

Cat Empire Small

The Cat Empire - Steal The Light The Cat Empire , wereldsterren in thuisland Australië, een enthousiast...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT