RECENSIE: Graveola - EU Preciso De Um Liquidificador

Cover Graveola - Eu Preciso De Um Liquidificador
recensie cijfer 2013-04-20 Graveola is een Braziliaanse band die nu eens niet uit Rio of Sao Paulo afkomstig is. Het gezelschap muzikanten is woonachtig in het Zuidoosten van het land. Hun album El Preciso De Um Liquidificador is het derde uit het oeuvre, het is het eerste album dat geschikt is voor de internationale markt.

El Preciso De Um Liquidificador, wat vrij vertaald zoiets betekend als ‘Ik Heb Een Voedselverwerkingsmachine Nodig’, is gevuld met Braziliaanse en Westerse geluiden. De muzikanten mixen samba met moderne hiphop, Latin- en rockgeluiden. Dat valt met name aan de psychedelische introductie van het eerste nummer te merken. Er klinken elektronische bliepjes, een koortje en een bijna Frans aanvoelend reggaeritme. Dat ontrolt zich vervolgens in een gitaarsolo gevolgd door een heerlijke dwarsfluitsolo. Zo valt er verderop, op het swingende ‘Desmantelado’, bijvoorbeeld een vleugje Santana, een stukje circusmelodie en cumbia te horen.

De in de introductie opgebouwde sfeer van meer dansbare en verrassende samba verdwijnt echter al snel. Het is dan overwegend samba wat de klok slaat. Nummers als ‘Rua A’ en ‘Babulina’s Trip’ kennen het lome en warme gevoel van de samba. De blazers zijn goed geplaatst en doen sterk verlangen naar de zomer.

El Preciso De Um Liquidificador is een plaat geworden die de samba op een eigentijdse manier probeert de benaderen. De modernere hiphop- en rockgeluiden zijn echter ver naar de achtergrond geplaatst. Het is daardoor geen cd waardoor Graveola zichzelf hoog boven het maaiveld weet te plaatsen. Daarvoor mist het gros van de nummers teveel pit. El Preciso De Um Liquidificador is echter wel een vrolijke en zomerse plaat voor de warme avonden die hopelijk nog voor ons liggen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Graveola Label:Xango Music
Cover Nanai - Sonideros

Nanai - SoniderosHet gezelschap Nanai is afkomstig uit Valencia. De Spanjaarden brachten...

Cover Treetop Flyers - The Mountain Moves

Treetop Flyers - The Mountain Moves Op de meest recente editie van Eurosonic kwam ondergetekende per toeval...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT