RECENSIE: Etan - Pool Of Hearts

Cover Etan - Pool Of Hearts
recensie cijfer 2013-01-21 Wat moet je met het oordeel van een muziekrecensent? Zo`n “kenner” die je favoriete bandje weer eens met de grond gelijk gemaakt heeft of die de laatste plaat van die verschrikkelijke popster zo ophemelt. Het is goed om te ontdekken dat zo`n schrijver soms zelf ook wel eens op een paar toetsen heeft gedrukt, of een paar snaren heeft beroerd. Dat zo`n recensent weet hoe het is om muzikant te zijn. Etan Huijs, actief als recensent voor Festivalinfo, heeft zo`n achtergrond. Met rockband The Imagineers stond hij al eens op het podium van dé poptempel van Nederland, maar voordat hij zich op zijn rockband stortte was hij al singer-songwriter onder de naam Etan.

Anno 2012 begint Etan weer te schrijven aan nieuw materiaal. Bijgestaan door zijn vaste muzikale vrienden BJ Baartmans (productie, snaarinstrumenten) zangeres Petra Janssen en toetseniste Maartje Smedts wil hij de melodieuze folkliedjes van de eerste jaren naar een hoger plan tillen. Niet zomaar een paar aardige liedjes, maar een goed uitgebalanceerde EP is het doel. Een plaat met een thema, een concept. Met behulp van drummer Jesper Albers (Automatic Sam) en Alex Akela (o.a. Bertolf) op viool en accordeon komt Etan tot Pool Of Hearts, een EP met in de eerste plaats een schitterende hoes, ontworpen door Lea Vervoort.

Pool Of Hearts refereert naar een denkbeeldige plek waar artiesten en kunstenaars hun inspiratie opvissen. Deze poel der harten symboliseert de state of mind waarin iemand moet verkeren om iets artistieks te creëren. Een plek waar niet alleen het hart van de kunstenaar ligt, maar ook alles wat ooit eerder aan kunst is gemaakt. Kortom, de plek waar iedereen met een beetje fantasie en creativiteit zich thuis moet voelen.

Om kort te gaan, Pool Of Hearts is een bijzonder geslaagde EP. De liedjes geven je het gevoel dat je even op die eerdergenoemde plek bent. Het is warm, melodieus, vredig, mooi en melancholisch. Het sterke van de zes liedjes op de EP is dat de melodieën en de refreinen blijven hangen. Alsof je de poel der harten de hele dag met je meedraagt.

Vooral het folk georiënteerde materiaal als ‘Spiral’ blijft goed hangen. De wals met de fijne meerstemmige zang van de titelsong, de sterke tekst van de kabbelende single ‘The Hunger’, over onze nooit gestilde honger naar meer van alles. Waar ‘Sirens’ een fraai, ingetogen pianoballad is, is ‘Sunken Treasures’ het absolute hoogtepunt van Pool Of Hearts. Het meeslepende duet tussen Etan en Petra Janssen wordt fraai opgebouwd en bevat een wat dromerige sound, waardoor het liedje goed geschikt zou zijn voor een film.

Als het sluiten van een speeldoosje, begeleidt ‘Past Lives’, met de melodie van de titelsong, je weer terug naar de “echte” wereld. Pool Of Hearts is als een mooie droom en zoals altijd is zo`n droom veel te kort. Het is te hopen dat deze EP een voorbode is voor een volledig album. Tot die tijd droomt uw recensent nog even weg in de poel der harten.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Etan Label:Eigen Beheer
Cover Ze Mannschaft - Ze Mannschaft EP

Ze Mannschaft - Ze Mannschaft EPWanneer je de persinfo van Ze Mannschaft leest, verwacht je op zijn minst...

Cover The Embrassibles - Embrace The Brass

The Embrassibles - Embrace The Brass Colin Benders alias Kyteman gaf hiphop een aantal jaar geleden een nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT