RECENSIE: Krema Kawa - En Tu Casa

Cover Krema Kawa - En Tu Casa
recensie cijfer 2012-11-29 En zo ben je lijstaanvoerder van de Spaanse hitlijst. Populaire namen als Adele en Katy Perry hijgen je in de nek, maar de single ‘Mon Quartier’, weet ze op afstand te houden. De reggaetrack doet het goed bij de Spaanse luisteraars, terwijl ze de mengelmoes van Frans en Nederlands toch nauwelijks zullen verstaan. Dat Krema Kawa uit Antwerpen komt en in België nog niet eens zo bekend is, is dan ook verrassend. Niet alleen Spanje wordt veroverd door dit achtkoppige collectief. De band toerde met haar frisse mix van reggae,ska, Balkan, Afrobeat al door de Balkan en Spanje. Inmiddels kloppen ook de Zuid-Amerikanen aan voor een toer.

Het succes begon met het in februari verschenen album En Tu Casa. De band stuurde het album naar Europese radiostations en onder andere in Spanje werd het opgepikt. Slim! Dan blijkt Krema Kawa serieuzer dan je op het eerste gezicht opmaakt uit de liedjes op het album. Dat de band nauw samenwerkt met Gambeat, bassist bij Manu Chao, zegt natuurlijk ook wel iets over de intenties van Krema Kawa. Gambeat heeft als componist en bassist een groot aandeel in elf van de twaalf zomerse liedjes op het album. Opvallend genoeg zou die ene uitzondering, ‘Cet Été’, niet misstaan op een album van Manu Chao.

En Tu Casa staat bol van zomerse klanken. De sterke opener ‘Viteza Maxima’ bijvoorbeeld, weet met het intro de spanning goed op te bouwen. Het mondt uit in een track die het gemiddelde Balkanfeestje met gemak naar een hoger plan tilt. Dit heeft alles te maken met de opzwepende blazers en de sterke ritmesectie. Waarbij overigens ook de gitaarsolo opvalt. De songs liggen stuk voor stuk lekker in het gehoor en kennen voldoende variatie. Zo gaat ‘Tour Les Jours’ van een prettig Afrikaans ritme over in stevige rock. Het doet net als ‘Wodska’ wat denken aan Babylon Circus. ‘Respect The Silence’, met een gastrol voor Raymond van het Groenewoud, gaat van relaxte reggae over in skapunk die doet denken aan Ska-P. Het is onmogelijk om in dit genre geen vergelijkingen te trekken, maar Krema Kawa doet niet onder voor de eerder genoemde namen.

Met hun mix van Frans, Engels, Spaans, Duits, Vlaams en zelfs Roemeens is Krema Kawa flink taalvaardig, al is de moeilijkheidsgraad wisselend. Het levert een verzameling van meestal niet al te serieuze teksten op. Zo is ‘Onze Milkshake’ een Vlaamse knipoog naar Kelis’ ‘Milkshake’ en hebben ‘In De Boîte’ en ‘Raggamuffin Kip’ niet zoveel om het lijf, maar weten wel een vrolijk feestje neer te zetten.

Dat feestje is precies wat je tijdens deze donkere, koude dagen wel kan gebruiken. Als we op En Tu Casa af mogen gaan is Krema Kawa een garantie voor een groot swingend en dampend feest. Dus programmeurs in Nederland en België: Boeken deze zomerse verrassing!
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Krema Kawa Label:Eigen Beheer
Cover Mick Hucknall - American Soul

Mick Hucknall - American SoulIn 2007 kwam Simply Red met de aankondiging dat de band het definitief voor...

Cover Valley Of Love - Another Christmas Album

Valley Of Love - Another Christmas Album Ideeën beginnen vaak als grap. Bij het kerstalbum van Valley Of Love is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT