RECENSIE: The Pineapple Thief - All The Wars

Cover The Pineapple Thief - All The Wars
recensie cijfer 2012-10-16 The Pineapple Thief is een band die weet hoe progrock toegankelijk gemaakt kan worden. Zonder haar integriteit te verliezen maakt deze band rond voornaamste songschrijver en zanger-gitarist Bruce Soord een vorm van progrock die opvalt door goed in het gehoor liggende, korte nummers. Het wat sombere stemgeluid van Soord en de lichte alternatieve songs plaatsen de band in de hoek van Anathema en Porcupine Tree. Hoewel Soord niet de allerbeste zanger is, past zijn licht nasale stem perfect in het geluid van de Engelse band, die per album steeds iets verder van haar progrock roots afdrijft. Het geeft aan dat Soord wil blijven evolueren met zijn band. Daarbij heeft hij op All The Wars de hulp ingeroepen van een strijkerensemble en een klein koor, welke regelmatig te horen zijn, maar gelukkig nergens overheersen.

Dat Soord goed naar de hedendaagse populaire alternatieve bands heeft geluisterd is goed te horen in ‘Last Man Standing’, waarin het lijkt of we naar een hardere vorm van Elbow luisteren, terwijl het akoestische begin van ‘All The Wars’ met de lijzige stem van Soord wel wat weg heeft van Radiohead. Het zijn zeker geen slechte songs, maar het is het met een simpele maar effectieve gitaarrif gezegende liefdesliedje ‘Build A World’ dat het eerste echte hoogtepunt is op de plaat. Het laat in al haar eenvoud horen dat de band het niet nodig heeft om anderen te imiteren.

De zware riff aan het begin van het zeven minuten durende ‘Give It Back’ wordt afgewisseld met een mooie baslijn en de zalvende stem van Soord, waarin Pineapple Thief ineens aan The Smashing Pumpkins doet denken. Daartegenover staat het depressieve, tegendraadse ‘Someone Pull Me Out’, dat eveneens een hemeltergend mooi nummer is en behoorlijk de kant van Blackfield op gaat, vooral in het refrein. Het nietszeggende geneuzel in het korte ‘One More Step Away’ is de opmaat voor ‘Reaching Out’, de negen minuten durende afsluiter, die gedomineerd wordt door een mooie baslijn en dreigende toetsen.

Het is een fabelachtig mooie afsluiter van een album dat laat horen dat men enigszins op twee gedachten hinkt; de band wil een graantje meepikken uit de alternatieve hoek, maar wil ook haar progrock roots niet verloochenen. The Pineapple Thief toont aan met Soord een goed songschrijverstalent in huis te hebben, maar het ontbreekt de band nog teveel aan een eigen gezicht. Desondanks is All The Wars een prima plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Pineapple Thief Label:Bertus
Cover Slipknot - Antennas To Hell

Slipknot - Antennas To Hell Slipknot , wie is er niet groot mee geworden? In de grote nu-metalopleveing...

Cover Man From The South - Koblenz

Man From The South - Koblenz Bij een nieuwe albumrelease wordt altijd een goed verhaal bedacht. In het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT