RECENSIE: Zeus - Busting Visions

Cover Zeus - Busting Visions
recensie cijfer 2012-09-10 Het Canadese Zeus, niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse stonerrock formatie rond Jeroen van Koningsbrugge, plaatst ons met haar muziek weer helemaal terug in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het viertal uit Toronto zet op Busting Visons de klok veertig tot vijftig jaar terug en geeft ons heimwee naar de dagen dat bands als Supertramp, 10CC, ELO, The Who maar ook The Beatles de hitlijsten beheersten. Het is echter 2012 en Zeus zal ook met haar tweede album niet bereiken dat de gouden tijden herleven, maar de poging is alleraardigst.

De plaat bevat veertien songs in amper drie kwartier en klinkt wel wat gladjes en veilig, zodat je kunt stellen dat de avontuurlijkheid en rauwheid uit de oude dagen niet geheel benaderd wordt. Los van dit feit is hoorbaar dat het kwartet bestaat uit prima songsmeden en inventieve muzikanten. Allereerst is het gebruik van drie stemmen die er voor zorgt dat er voldoende afwisseling voorhanden is, zodat de plaat nergens verveelt en dat de koortjes bijzonder fraai klinken. Wel krijg je bij elk nummer het idee dat er een band uit de oudheid model moet hebben gestaan.

Zo is het prachtige ‘Strong Mind’ gebaseerd op het tempo van ‘Mr Blue Sky’, met daar overheen de gitaarlicks van The Who en de zang van The Beatles. In ‘Are You Gonna Waste My Time?’ wordt nadrukkelijk Led Zeppelin opgezocht, maar dan in een veiliger Black Crowes jasje. In een nummer als ‘Love In A Game’ zitten ideetjes die wel wat op The Beatles ten tijde van Sgt. Pepper lijken gebaseerd. Een gevoel dat overigens over de hele plaat waarneembaar is. Wel apart is dat er tegen het einde ineens wat Supertramp stemmetjes tevoorschijn worden getoverd. Iets wat we ook in het korte ‘Proud And Beautiful’ horen. In ‘With Eyes Closed’ lijkt het of we Colin Blunstone horen. Dit geweldige nummer wordt overigens prachtig gedragen door een lekker eenvoudig jaren zestig ritme en een constant doorjankend orgeltje. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan, want over elk nummer is wel wat te vertellen over de invloed.

Busting Visions verleidt ons tot het tevoorschijn toveren van de platen van onze oude helden. Het wat gladde en veilige resultaat ten spijt. laat het ons horen wat een begenadigd stel muzikanten Zeus herbergt. Dat je het album eigenlijk niet kan beluisteren zonder dat je daar direct een oude naam achter plaatst, nemen we even op de koop toe. Dit is gewoon een leuke nostalgische plaat om even bij te mijmeren over die goede oude tijd, toen alles beter leek.
Recensent:Jan Didden Artiest:Zeus Label:Bertus
Cover Spector - Enjoy It While It Lasts

Spector - Enjoy It While It Lasts Spector is een Londense indieband met Frederick MacPherson als frontman. De...

Cover Nihill - Verdonkermaan

Nihill - Verdonkermaan Voor de betere blackmetal hoef je niet altijd in Noorwegen te zijn. Sterker...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT