RECENSIE: Nachtpost - Licht

Cover Nachtpost - Licht
recensie cijfer 2012-07-09 Nadat de Haagse band Nanach in 2008 na 28 jaar uit elkaar viel, verrees er uit de resten een nieuwe band met de prachtige naam Nachtpost. Het viertal, dat bestaat uit zanger Michel de Laat, drummer Frans Westgeest en op gitaar en bas Jan Broersen en Ad Winnubst, liet Den Haag voor wat het was en koos voor Amsterdam als nieuwe thuisbasis. Het resultaat van deze verrijzenis kwam in 2010 met het album IJs. De band maakt, zoals ze zelf zeggen; ”muziek met een randje”. Het liefst in de eigen taal, maar ook voor het Engels lopen ze niet weg. Nachtpost heeft een enorme lijst van inspiratiebronnen die uiteenloopt van Radiohead tot The Scene en van Captain Beefheart tot Spinvis, maar toch houden ze er een eigen sound op na.

Het tweede album getiteld; Licht heeft in de eerste plaats een fraaie cover waarop, hoe kan het ook anders, een lichtbron een kleine ruimte summier aanlicht. Zo spannend als dit oogt, zo klinkt het album ook. Sterker nog, zoals je aan het licht moet wennen wanneer je een tijdje in het donker hebt gezeten, zo moet je ook wennen aan het album. Want om nu te zeggen dat het lekker toegankelijk is… Nee. Licht is een album dat tijd nodig heeft om te gaan beklijven. De productie is rauw en de muziek rammelt op een prettige manier. Maar ook de poëtische teksten zijn niet altijd even makkelijk te doorgronden. Daar komt bij dat de zang hier en daar niet zuiver is en daardoor behoorlijk schuurt, wat overigens wel goed past bij het karakteristieke geluid van Nachtpost. Maar dat ga je pas inzien naarmate je het album meer draaibeurten gunt.

En dat is precies waar de schoen knelt. Je moet het album draaibeurten geven. Iets wat de ongeoefende luisteraar niet zo snel zal doen, want daar zijn de songs in eerste instantie te afstandelijk en vervreemdend voor. Het belet de luisteraar wel het ontdekken van het sterke, dwarse ‘Cliffhanger’ en de scherpe politieke tekst van ‘Slapende Hond’. Maar ook ‘Van later Zorg’ en het spannende ‘Ogendans’ zijn de moeite waard.

Licht is dus duidelijk geen gemakkelijk album, maar voor de geduldige luisteraar is er genoeg te ontdekken en te genieten. Nachtpost maakt Nederrock met een uitdaging en zoals ze zelf zeggen; ”Muziek waar je naar moet durven luisteren”, en zo is het!
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Nachtpost Label:Eigen Beheer
Cover John 5 - God Told me To

John 5 - God Told me ToOef. Een ietwat aparte verschijning is hij wel, die John 5 . Na het zien van...

Cover Katzenjammer - A Kiss Before You Go

Katzenjammer - A Kiss Before You Go Katzenjammer (Duits voor “kattengejank”) is een Noorse folkpopband die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT